25 Ekim 2007 Perşembe

BEĞENDİLİ TAVUK

Ramazandı, Bayram telaşıydı, grip salgınıydı derken biliyorum çoook ihmal ettim siteyi... Ama arayı kapatmak için size bugün iki tarif birden veriyorum.
Birincisi Beğendili Tavuk, ikincisi ise pastırma yazını da geride bıraktığımız şu günlerde içinizi ısıtacak bir çorba....
Allahtan Müge şu uydurma yemekler bölümünü açtı da rahatladım....
Yani her seferinde kitap kitap olmuyor tabiii...
Bi de benim uydurma yemeklerim meşhurdur o yüzden pek bi memnunum bu bölümden...
Teşekkürler moderatörüm......
Evet şimdi gelelim tariflere....


Malzemeler: (4 kişi için)

1/2 kg bostan patlıcanı
3 adet derisi alınmış (Banvit'in light tavuğu var) tavuk göğsü
2 Yemek kaşığı un
1,5 su bardağı süt
Tereyağ, zeytinyağı
1 diş sarmısak
Kimyon, yenibahar, kırmızı pul biber, tuz

Hazırlanışı:

1. Patlıcanlar yıkanır, çatalla üzerinde delikler açıldıktan sonra ızgarasını açtığınız fırında közlenir
2. Patlıcanlar közlenirken küçük bir kapta zeytinyağı ve azıcık lezzet katması için eklediğiniz tereyağ (Müge'den korktuğum için 1/2 tatlı kaşığı kadar kullandım ama siz isterseniz miktarı arttırıp zeytinyağı koymayabilirsiniz) ile unu kavurun ve sonra yavaş yavaş sütü ekleyin.
3. Koyu bir kıvam olana kadar karıştırın. İçine tuz ve karabiber ekleyip altını kapatın.
4. Derince bir tavada zeytinyağını biraz kızdırdıktan sonra jülyen :) (çok seviyorum bu tabiri) doğradığınız tavukları atın tavanın içine yukarıda saydığım baharatları da ekleyin ve suyunu çekip kızarana kadar ocaktan almayın. (Dikkat edin çok da kurumasın)
5. Patlıcanları unutup da yaktığımı sanmayın. Közlenmiş ve soğumaya bıraktığınız patlıcanların kabuklarını soyun robotta bir güzel çekin daha sonra içine 1 diş dövülmüş sarmısağı ekleyin.
6. Hazırlamış olduğunuz beşamel sosun içine patlıcanları koyun ve karıştırın. Beğendiniz hazır.
7. Servis tabağına önce yapmış olduğunuz beğendiyi sonra da üzerine tavuklarınızı koyun ve afiyetle yiyin....

Hem yapılması kolay hemde sunumu güzel olan bu yemek aniden gelen misafirler için birebir.....

KREMALI SEBZE ÇORBASI

Gelelim çorbamıza;

Malzemeler:
2 adet kabak
1/2 adet kereviz
1 adet havuç
2 adet patetes
1 orta boy soğan
1 yemek kaşığı un
1/2 paket krema
1 talı kaşığı toz et bulyon
Dereotu
Hazırlanışı:
1. Unu tencerede kavurun.
2. İri iri doğradığınız soğanı ve havucu ekleyin
3. Soğanlar hafif pembeleşinceye kadar karıştırın
4. 1/2 lt suyu ekleyin ve hızlıca karıştırın. (Un topak topak olmasın diye hızlı karıştırmanız gerekiyor)
5. İçine; doğradığınız kabakları, kerevizi ve patatesi ekleyin
6. En son krema ve et bulyonu da koyup sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
7. El blendrı ile çorbayı çekin.
8. Üzerine dereotu ekleyerek servis yapın.

23 Ekim 2007 Salı

OKTAY USTA’DAN BİR TARİF


Oğlum hastalandı, kreşe gitmenin sancılarını yaşıyoruz. Hem evdeki gibi düzenli ve denetimli yiyemediği için hem de çocuklarla bir arada içli dışlı olduğu için artık çok kolay hastalanıyor, Allahtan öyle hastanelik iğnelik olmuyoruz. Hastalar ne yapılır? Şımartılır, hele anneler tamamen şımartmaya şartlanırlar. Ben de oğluma normalde yaptığım organik, besleyici yararlı kek ya da kurabiye değil de şöyle beyaz unla yapılmış lezzetli bol şekerli bir şey yaptım.

ELMALI CEVİZLİ KEK

Kaynak: Oktay Usta

Hazırlama Süresi: 50 dakika

Fırın Isısı: 170º

Zorluk: Kolay

Pişme Süresi: 40 dakika

Malzeme Tedariki: Kolay

Genel Puan:



Malzemeler

3 adet yumurta
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

İç harcı için:

1 adet elma
1 tatlı kaşığı tarçın
2 çorba kaşığı iri kıyılmış ceviz
1 çorba kaşığı toz şeker

Hazırlanışı:

1. Yumurtalar ve şeker kabarana kadar çırpılır ( İtiraf ediyorum, yine sağlıklı beslenme damarlarım kabardı ve şeker miktarını azalttım 1 bardak koydum çünkü kekin üstüne de elmayla birlikte şeker koyuyoruz.)
2. Karışıma sıvıyağ ilave edip kaşıkla karıştırılır.
3. Kabartma tozu vanilya ve karışım koyu tahin kıvamına gelene kadar un eklenir.(Bazı mayalı hamurlarda börek hamurlarında bu alabildiği kadar un meselesini anlarım ama bir kek tarifinde ilk defa karşılaşıyorum bu durumla çok riskli olduğu için bu tarifin 1 puanını kırıyorum. Öğretmen gibi hissettim kendimi not kırmalar falan )
4. Karışım kek kalıbına alınır.
5. Elma soyulup çekirdekleri ayıklanır ve ince ince dilimlenir ve kek hamurunun üzerine dizilir.
6. Başka bir kapta ceviz tarçın ve toz şeker (Ben esmer şeker kullandım) karıştırılır ve dizilmiş elmaların üzerine serpilir.
7. 30–40 dakika pişirilir.


11 Ekim 2007 Perşembe

İrmikli Köfte

Ayşe Tüter'in Ramazan Yemekleri kitabını almıştım ama yoğunluktan ve yorgunluktan mı, yoksa tembellikten midir nedir bir türlü bu kitaba gereken ilgiyi gösteremedim. Ramazan bitti ben ancak başladım bu kitaba...

İlk denememiz İrmikli Köfte... Çocuklar için ne faydalıdır ne zararlıdır konusunda ihtisasım devam ediyor. İrmiğin besin değerlerine bakınca bebişlerime hiç pirinç unu vs. ile muhallebi yapmadım, her zaman irmik kullandım, hatta bazen abartıp ana yemeklerine çorbalarına bile bir tatlı kaşığı irmik eklerim. Bir de tabi ceviz mucizesi var, herkese tavsiye ederim hem hamile anne adaylarına hem de minik bebişi olanlara, cevizin zeka üzerindeki olumlu etkisi kanıtlanmış durumda, hamileyseniz bol bol tüketin, bebeğiniz için ise 7. aydan sonra (bazı bünyelerde allerjiye sebep olabilir) mutlaka kahvaltısına toz halinde çekilmiş ceviz ekleyin.


Tarifimize gelince:

Kaynak: Ayşe Tüter'le Ramazan Yemekleri ve Tatlıları

Hazırlama Süresi: 40 dk.

Fırın Isısı: 180º

Zorluk: Kolay

Pişme Süresi: 30 dk.

Malzeme Tedariki: Kolay

Genel Puan:




Malzemeler:

500gr. kıyma

1 avuç ceviz

1 soğan (rendelenmiş)

2 diş sarımsak

1 kahve fincanı irmik

1 kahve fincanı süt

1 kaşık kabartma tozu

1 tatlı kaşığı köfte baharı

1 domates

1 yeşilbiber

tuz


Hazırlanışı

Ben bu miktarda malzemelerle 6 kişilik yemek çıktığı için yarısını kullandım.

1. Malzemelerin hepsini birden yoğurun.

2. Tepsiye yayın. (Ben 24cm'lik yuvarlak tepsi kullandım)

3. Bıçakla köftenizi dilimleyin.

4. Üzerine Domates ve biber yerleştirip fırına verin.

Gerçekten oğlum da eşim de bayılarak yediler. Hem faydalı hem lezzetli.


9 Ekim 2007 Salı

Sütlü Kemalpaşa Tatlısı


Bazen ailecek tatlı krizine giriyoruz. Cumartesi gecesi de aynı şeyi yaşadık evde ne kadar bisküvi kraker varsa tatlı niyetine bitirdik ama tatmin olmadık. Bu yangınımız ertesi gün de devam edince dolapları karıştırdım ve bir paket kemalpaşa tatlısı buldum. Aslında ben bu tatlıyı fazla şekerli bulduğum için çok sevmem. Düşündüm daha hafif nasıl yapabilirim diye. Aşağıdaki gibi bir tatlı ortaya çıktı. Gerçekten çok lezzetli oldu deneyin pişman olmayın.

SÜTLÜ KEMALPAŞA TATLISI

Kaynak: Uydurma

Hazırlama Süresi: 40dk.

Zorluk: Kolay

Malzeme Tedariği: Kolay

Genel Puan:


Tarif:

Malzemeler

1 paket kemalpaşa

4 su bardağı süt

1 su bardağı şeker

1 paket kakaolu puding

Hindistan cevizi

Hazırlanışı:

1. Süt ve şeker bir tencereye alınır, ocak üstünde kısık ateşte önce şeker sütün içinde eritilir.

2. Kemalpaşalar süte eklenir, orta ateşte arasıra karıştırılarak ( dikkatli karıştırmak lazım, çabuk dağılabilirler) kaynatılır.

3. Kaynamaya başladığı andan itibaren de kendi haline bırakılarak 30 dakika pişirilir.

4. Çukur bir cam tepsiye kemalpaşalar alınır.

5. Kakaolu puding paket üzerindeki tarifine göre pişirilir.

6. Soğumuş kemalpaşaların üstüne sıcak puding dökülür.

7. Bol hindistan cevizi ile süslenir.


2 Ekim 2007 Salı

BROWNIE KURABİYESİ

İkinci tarifimiz de REMIX II Kitabından....
Hazırlama Süresi : 35dk
Fırın Isısı : Önceden ısıtılmış 190 derece
Zorluk : Zor
Pişme Süresi : 7-8 dakika
Malzeme Tedariki: Orta
Genel Puan:



Malzemeler:

200 gr parçalanmış bitter çikolata

1/4 su bardağı un (Bu kadar un az oldu)

2 büyük yumurta

1/2 çorba kaşığı önceden yapılmış espresso kahve (Önceden yapılmış espresso kahve doğal olarak her mutfakta her daim bulunan birşey değil. O yüzden siz bu tarifi okurken kendinize bir nescafe yapın. Şöyle suya karıştırıp da içileninden. Yudumlamadan önce de belirtilen miktar kadar bir yere ayırın beklesin)

2/3 su bardağı şeker

3/4 su bardağı mini çikolata parçaları (Hazır satılan pasta çikolatalarından bahsediyorlar)

2 çorba kaşığı tereyağı

1/4 çay kaşığı kabartma tozu

1 çay kaşığı vanilya

1 tutam tuz


Hazırlanışı:

1. Fırını 190 derecede ısıtın

2. Fırın tepsisine yağlı kağıt koyun

3. Bir küçük kasede un, kabartma tozu ve tuzu karıştırın

4. Başka bir kasede yumurtaları biraz çırpın

5. İçine şeker, espresso, ve vanilyayı ekleyin

6. 15dk mikserle hızlı çırpın koyulaşsın

* Bahsedilen koyulaşma bu tarifin hiçbir aşamasında benim tarafımdan bulunamadı. Un az geliyor ve çok sıvı bir kıvam oluyor.

7. Yumurtalar çırpılırken küçük bir kaba tereyağı, üzerine bitter çikolataları koyun. (Tereyağına gerek yok bence çünkü lezzet anlamında bir katkısını hissetmedim ben. Boşu boşuna kalori)

8. Benmari usulü eritin

9. Ocaktan alın

10.Çikolata ve tereyağını iyice karıştırın. (Sadece çikolatayı da eriterek bu lezzete kavuşabilirsiniz çünkü bitter çikolata hayli yoğun bir tat)

11. Çikolatayı yavaşça yumurta karışımına ekleyin. Tam karışmasın açık lekeler gözükür şekilde olsun demiş yazar)

12. Uzerine unu ekleyip dikkatlice karıştırın. (Çok dikkatliydim ama maalesef cıvık bir karışım oldu)

13. Minik çikolataları ekleyin (Çok sulu olursa 5 dk bekleyin demiş yazar ama ben 10dk bekledim koyulaşmadı)

14. Yağlı kağıda küçük bir kaşık yardımı ile 4'er cm aralıklarla dökün. (İŞte olayın koptuğu an buydu bende önce sabırla ve 4cm yakalamaya çalışarak tatlı kaşığı yardımı ile dökmeye başladım ama sonra bir baktımki benim çikolatalı karışımlar birbirlerinden ayrılmaya dayanamayıp tepside yine buluştular.

Hal böyle olunca ben de hepsini yağlı kağıdın üzerine döktüm ve fırına verdim.

15. Kabarıp çatlayıncaya kadar 8-9dk pişirin. (pişrme süresi fırınınza bağlı ben 7-8dk pişirdim)

16. Önce soğusun sonra kağıttan alın.


Ben fırından çıkardıktan 10dk sonra bıçak yardımı ile kestim. Soğuduktan sonra da servis yaptım.

Şekil verme ve yoğunluk konusunda yaşadıklarımızı saymazsak lezzet olarak güzel...

Gerçi bu kadar çikolatayı neye koyarsanız koyun lezzet kaçınılmaz olur ya...

Sonuç olarak bu kadar emeğe ve bol malzemeye (hem pahalı hem de kalorili) karşılık gelecek bir ürün çıkmadı karşıma.

1 Ekim 2007 Pazartesi

ELMALI ÇAY ZAMANI KEKİ

Efe doğdu doğalı haftasonlarım hep biryerlere yetişmekle ve koşturmakla geçiyor. Koştura koştura kuaföre gidiyorum, koştura koştura alışverişe çıkıyorum...
İstiyorum ki hafta içi onu göremediğim vakti haftasonunda kapatabileyim. Ama bu beni hem ruhen hem de fiziken bi hayli yoruyor....
Dünyanın en güzel şeyi çocuk sahibi olmak.. Ama gerçekten en de zor işi...
Başka kim için bu kadar fedakar olabiliyoruz ki? Hiç kimse....
Beklediğimiz bi karşılıksa yok....
O kadar özel ve yoğun bir sevgi işte.....

Efe'yle boğuşmalı geçen bir haftasonunun pazar gününde öğle uykusuna yatmışken baba oğul bende fırsat bu fırsat dedim ve bir değil hem de iki tane tarif uyguladım.
Yine REMIX ama bu sefer 2.si.
İkinci kitap daha hoş hazırlanmış; içinde özel günler için mönüler, not alabileceğiniz alanlar bırakılmış.
Gelelim tariflere:

Kaynak: Lale Apa & Bedriye Medina - REMIX 2

Hazırlama Süresi : 20dk
Fırın Isısı : Önceden ısıtılmış 175 derece
Zorluk : Kolay
Pişme Süresi : 55 dakika
Malzeme Tedariki: Kolay
Genel Puan:


Malzemeler:
2 adet yeşil (Granny Smith) elma. (Ben bildiğimiz yeşil elma koydum)
3 yumurta
1 1/2 su bardağı un
2 çay kaşığı limon rendesi
185gr tereyağı (Biz delimutfak olarak zeytinyağcıyız. Margarinli ve teryağlı tarifler biz de puan kırma sebebi. Ama tarife de sadık kalmak lazım. İkisinin ortasını bulup yarı yarıya tereyağ ve zeytin yağı koydum. Bir de şu ölçü ile tarif oldu mu bi daralıyorum. Allahtan Efe'nin biberonu ve ölçekli kapları varda öyle ölçebildim.) İşte küçük çocuk sahibi olmanın bir avantajı daha :)
1/3 su bardağı süt
2/3 su bardağı toz şeker
1 çorba kaşığı kabartma tozu

İnce Krema İçin Malzemeler:
1 çorba kaşığı su
15 gr tereyağı
1/4 su bardağı toz şeker
1/2 çay kaşığı toz tarçın

* Küçük derin bir ısıtma kabına tüm sos malzemelerini koyun ve kısık ateşte yavaş yavaş karıştırarak 2dk pişirin.


Hazırlanışı:

1. Fırınınızı 175 derecede ısıtın

2. 20cm çapında (benimki 23cm idi) , yuvarlak kek kalıbınızı yağlayın


3. Bir kapta; tereyağı, limon rendesi ve şekeri mikserle krema kıvamına gelene kadar karıştırın


4. İçine yumurtaları teker teker yedirin


5. Unu ve kabartma tozunu da ekleyin


6. Sütü de ekleyip iyice karıştırın


7. Hazırladığınız karışımı kek kalıbına dökün


8. Elmaların kabuklarını soyun ve ince dilimleyin


9. Kekin üzerine kenarlarından başlayarak yerleştirin


10. Önceden ısıttığınız fırında 50-60dk pişirin (benim fırınım turbo fırın 55dk yetti)


11. Fırından çıkarıp soğumaya bırakın


12. Soğuduktan sonra başka bir tabağa alın


13. Bu sırada ince kremayı hazırlayın


14. Hazırladığınız kremayı kekin üzerine sürün


15. Efe ile Noyan bayıldılar....


Bende beğendim. Tereyağı olduğu için ağır olur diyordum ama tahminimden daha hafif oldu....