26 Kasım 2007 Pazartesi

LİMONLU TAVUK

Bu hafta narenciyeden devam edelim. Buzlukta tavuk bagetleri vardı, şöyle güzel kızarmış olsalar diye düşünürken diyette olduğumun farkına vardım. Ben de onları en kurtarıcı bulduğum yöntemle pişirmeye karar verdim. Aslında bu yemeği tavuğun göğsüyle ya da kalça etiyle yaparım. Ama bagetler de gayet lezzetli oldu.
Bu yemeğin püf noktası da limonlarıdır, çünkü ağır ateşte pişen tavuğun kokusunu en iyi limon alıyor.
Evde limon kalmamış yağmur çamur demedim eşime bahçeden limon toplattım:)

Hazırlama Süresi: 60 dakika
Zorluk: Kolay
Pişme Süresi: 50 dakika
Malzeme Tedariki: Kolay

Malzemeler

6 adet tavuk baget
3 adet orta patates
1 limon suyu
2 adet kuru soğan
4 - 5 diş sarımsak
Kimyon
Tuz
1 çorba kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı:

Soğanları ve patatesleri halka halka ve irice doğruyoruz. Sarımsakları soyuyoruz.
Limon suyunun içine tuz ve kimyon zeytinyağını ekleyip karıştırıyoruz.
Karnıyarık tenceresine ya da o boyutlarda herhangi bir çelik tencereye (çelik tencerede daha lezzetli sonuç alınıyor) sırasıyla soğan, tavuk ve patatesleri dizip sarımsakları da serpiştiriyoruz.
tüm malzememizin üzerine limonlu karışımımızı gezdiriyoruz.
Tencerenin kapağını sıkıca kapatıp kısık ateşte yavaş yavaş pişmeye bırakıyoruz.
45 dakika sonra eğer yemeğimiz tüm suyunu çekmişse ocaktan indiriyoruz.


PORTAKALLI KEREVİZ



Kerevizi eskiden çok sevmezdim ama kayınvalidemin müthiş zeytinyağlı lezzetlerinden sonra artık kerevize bayılıyorum. Özellikle de portakallı versiyonuna.

Hazırlama Süresi: 35 dakika
Zorluk: Kolay
Pişme Süresi: 15 dakika
Malzeme Tedariki: Kolay

Malzemeler
3 adet orta büyüklükte kereviz
3 adet orta patates
1 adet portakalın suyu
Yarım limon suyu
1 adet kuru soğan
1 adet havuç
Tuz
1 çorba kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı:

Soğanları küçük küçük, kereviz ve patatesleri küp küp ve havuçları da halka şeklinde doğruyoruz.
Doğramış olduğumuz kereviz ve patatesleri portakal ve limon suyu karışımının içine beklemek üzere koyuyoruz.
Soğanları ve havuçları zeytinyağıyla birlikte düdüklü tencereye alıyoruz.
Zeytinyağı tam ısınmadan ( biliyorsunuz ki zeytinyağını kavurmak oldukça sağlıksız bu yüzden tüm sebzelerle birlikte pişmesinde fayda var. Hatta ablam zeytinyağlı yemekleri yağsız pişirip sonradan ekliyor yağını.) kerevizleri patatesleri içinde bulundukları suyla birlikte ekliyoruz. Ben kereviz saplarını ve yapraklarını da doğruyorum bu yemeğe.
Tuzunu atıp düdüklümüzü kapatıyoruz. 15 dakika sonra nefis portakallı kerevizimiz hazır oluyor. Soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz.

1 Kasım 2007 Perşembe

PATATESLİ KEK

Mekik kurabiyeleri yapınca 6 tane yumurta sarısı elimde kaldı, omlet yapsam kim yiycek o kadar çok omleti, en iyisi uydur buydur birşey bulmak dedim kendi kendime ve uydurdum birşeyler...

Kaynak: Uydurma
Hazırlama Süresi: 40 dakika
Fırın Isısı: 160º
Zorluk: Kolay
Pişme Süresi: 30 dakika
Malzeme Tedariki: Kolay

Malzemeler:

6 yumurta sarısı
2 küçük patates
1 adet kurutulmuş domates
1/2 su bardağı dilimlenmiş siyah zeytin
1/2 su bardağı sıvı yağ
1/2 su bardağı yoğurt
1,5 su bardağı esmer un
1 paket kabartma tozu
1 çimdik tuz


Hazırlanışı:

1. Patatesler ince ince ve de küp küp doğranır.
2. Kurutulmuş domatesler ince ince kıyılır.
3. Yumurta sarıları sıvı yağ ve yoğurt ile omlet yapacakmış gibi çırpılır.
4. Patatesler, domatesler ve zeytinler ilave edilir (iç malzemesi tamamen sizin seçiminiz)
5. Un tuz ve kabartma tozu eklenir, hamur kalıba koyulur.
6. 30 dakika ya da üstü kızarana dek fırında pişirilir.

OKTAY USTA’DAN BİR TARİF DAHA

Ne zamandır canım mekik kurabiye çekiyordu ama beceremem korkusuyla yapmaya cesaret edemiyordum. Oktay Usta'nın yemek kitabında tarif görünce denemeye karar verdim. Özellikle mekik kurabiyeler fırından çıktıktan bir kaç saat sonra üstü şekerlenir yumuş yumuş olur ya işte o en sevdiğim halidir ...

MEKİK KURABİYE

Kaynak: Oktay Usta

Hazırlama Süresi: 60 dakika

Fırın Isısı: 170º

Zorluk: Kolay

Pişme Süresi: 50 dakika

Malzeme Tedariki: Kolay

Genel Puan:



Malzemeler

6 adet yumurta beyazı
1 su bardağı şeker
110 gr. Erimiş margarin
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı un
1 su bardağı fındık ya da badem tozu
Vişne


Hazırlanışı:

1. Yumurta beyazları ve şeker bir tencerede ocağın üzerine alınır.
2. Çırpma teliyle şeker eriyene kadar kısık ateşte çırpılır.
3. Diğer tüm malzemeler eklenir (belirtmeye gerek yok sanırım ben 110 gr. Sıvı yağ erimiş tereyağı karışımı kullandım. 110gr. ise göz kararı 1 su bardağının yarısından 1 parmak fazla oluyor) karıştırılır.
4. Karışım kalıplara alınır. (ben muffin kalıbı kullandım 12 adetin yanı sıra tek lokmalık kalıpta 8 adet daha çıktı)
5. Vişneler her bir kalıbın içine batırılır.
6. Kızarıncaya kadar yaklaşık 30 – 40 dakika pişirilir. (kurabiyelerinizin pişip pişmediğini kürdanı ortalarına batırarak anlayabilirsiniz, kürdanda hiç hamur parçası yoksa pişmiş demektir.)