26 Aralık 2007 Çarşamba

PORTAKALLI KEK


Öncelikle herkesin geçmiş Kurban Bayramı ve gelecek yeni yılı kutlu olsun....
Bayramda evde oturduğum için aslında bol bol mutfağımız için çalışmam gerekiyordu ama her çalışan annenin başına gelebileceği gibi bir bakıcı krizi yaşayınca açıkçası elim ne mutfağa gitti ne de başka şeylere....
Efe doğduğundan beri bizimle birlikte olan bakıcımız ile yollarımızı ayırdık ve yeni bakıcmız işe başladı....
Bu yoğunlukla uğraşırken yapabildiğim tek şey oğlum için Portakallı Kek oldu....
Tarif annelerimizin yemek kitabı Gönül Candaş, Bereketli Olsun....
Ama ben kekin un ve şeker kısmında değişiklik yaptım.....

Kaynak: Gönül Candaş, Bereketli Olsun

Hazırlama Süresi: 40 dakika

Fırın Isısı: 170º

Zorluk: Kolay

Malzeme Tedariki: Kolay

Genel Puan:



Malzemeler:
3 Yumurta
7 çorba kaşığı toz şeker (ben 6 kaşık koydum ve Esmer Şeker kullandım)
7 çorba kaşığı un (az oldu 8-9 kaşık ideal) (Unu tam buğday unu kullandım)
1 çay kaşığı kabartma tozu (1 paket kullandım buna rağmen çok fazla kabarmadı)
1 portakal kabuğu ve suyu
Bu malzemelere ek olarak ben daha faydalı olsun diye oğluma;
1/2 çay bardağı dövülmüş ceviz
1 avuç kuru üzüm
1 adet rendelenmiş havuç ekledim....
Şurubu için:
1 portakal kabuğu rendesi
2 portakal suyu
4-5 çorba kaşığı şeker


Püff Noktası: ben şurup olarak şekerle kaynatmadım direk keki pişirdikten sonra hiç şeker koymadan 2 portakalın suyunu sıkıp üzerine döktüm.

Hazırlanışı:
1. Kalıp yağlanır, unlanır. Fırın yakılır. (Burada kaç derece olduğu söylenmemiş kek için Turbo fırın da 150 derece ideal)
2. Üç yumurta ile şeker ve portakal kabuğu rendesi koyu yoğurt kıvamına gelinceye kadar çırpılır.
3. İçine portakal suyu ve kabartma tozu ile elenmiş un konup karıştırılır.
4. Kalıba boşaltılıp orta hararetli fırında 30-40 dk pişirilir. soğuyunca kalıptan çıkarılır, tabağa alınır.
5. İsterseniz yukarıda mazlemelerini verdiğim şurubu ya da direk portakal sularını sıkıp kekin üzerine dökebilirsiniz..

Keki Efe'ye yapmıştım ama eşim de bayılarak yedi....


25 Aralık 2007 Salı

İKİ RENKLİ KURABİYE

Bayram tatili, Genco'nun okulda yılbaşı partisi derken evde pek birşey pişiremez olduğumu farkettim. Dün hem kafa dağıtıp desarj olmak hem de Oktay Usta'nın tariflerini denemek için mutfağa girdim. Öyle çook komplike yiyeceklere bazen o kadar üşeniyorum ki hoop diye herşeyi birbirine karıştırayım da harika bir yemek çıksın ortaya istiyorum. Dün de üşengeçliğimin doruklarında olduğum için hemen yapılacak, homini gırtlak yutulacak bir tarif aradım Oktay Usta'nın kitabında. Yine kısmetimizde hamur işi varmış.

Kaynak: Oktay Usta

Hazırlama Süresi: 50 dakika

Fırın Isısı: 170º

Zorluk: Kolay

Malzeme Tedariki: Kolay

Genel Puan:


Malzemeler:
1çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı eritilmiş margarin
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı yoğurt
1 yumurta
1 limon kabuğu rendesi
1/2 limon suyu
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
1 çorba kaşığı kakao


Hazırlanışı:

1. Sıvı yağ ve eritilmiş margarini (tereyağ kullanmanızı tavsiye ediyorum şiddetle ben öyle yaptım) yoğurdu şekeri ve yumurtayı karıştırın.

2. Un kabartma tozu ve vanilyalı karışımınızın bir kısmını sıvı karışımlara yavaş yavaş ekleyin,

3. Limon kabuğu rendesi ve limon suyunu karışıma yedirin ve yumuşak hamur kıvamına gelene kadar da un ekleyin. Hamur yağlı olduğu için çok fazla ele yapışmıyor.

4. Hamurun bir kısmını ayırıp 1çorba kaşığı kakao ekleyin.

5. Beyaz ve kakaolu hamurlardan birer parça alarak ceviz büyüklüğünde top haline getirin şekil verip fırın tepsisine dizin. Oktay Usta bu aşamada kurabiyelerin üzerine şeker serpmiş ama ben yapmadım.

6. Yaklaşık 30 dakika sonra fırından aldığınız kurabiyelerin üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz.

10 Aralık 2007 Pazartesi

ELMALI POĞAÇA


Balığın kan şekerini düşürdüğünü ve tatlı ihtiyacını azdırdığını, hamileliğim süresince çektiğim şeker hastalığım sayesinde keşfetmiştim. Biz çocukların gelişimine muazzam katkısı sebebiyle haftada iki günü balık günü ilan ettik. Balıktan sonra da oğlum mutlaka tatlı istiyor, çukulata vs. yemesindense ev yapımı yararlı birşeyler yemesini tercih ediyorum. Bu kurabiye onu öyle cezbetti ki balık tabağının yanına koydu kimsenin almasına da izin vermedi ve yemek sonrasına garantiledi.

Kaynak: Doğumdan Yetişkinliğe Çocuk Yemekleri/ A.Baysal - P.Arslan

Hazırlama Süresi: 60 dk.

Fırın Isısı: 180º

Zorluk: Kolay


Pişme Süresi: 30 dk.

Malzeme Tedariki: Kolay

Genel Puan:




Tarif:

Malzemeler:

2 1/2 su bardağı un

125gr. (1/2 su bardağı) margarin (tereyağ)

2 çorba kaşığı pudra şekeri

2 yumurta

1/2 paket vanilya

Limon kabuğu rendesi

3 orta boy elma

3 çorba kaşığı şeker

3 yemek kaşığı çekilmiş fındık

Tarçın


Hazırlanışı:

1. Unu tezgahın üzerine eleyin, tereyağını (İki Prof.Dr yazar hanımın hazırladığı bu kitapta ne yazık ki margarin kullanımı had safhada, ben tereyağ kullandım) bulgur kadar küçük parçalar haline gelinceye kadar bıçakla ya da çatalla kıyın.

2. Yağlı un karışımının ortasına 1 yumurta ve 1 yumurta akını (sarısını üzeri için ayırın)koyup, kenarlarına pudra şekeri, vanilya, limon kabuğu rendesini serpiştirin. (Tarifte poğaçaların içine koyulan çekilmiş fındık evde yoktu ben de toz halindeki fındığımı poğaçanın hamuruna ekledim)

3. Hamuru yoğurup iki parçaya ayırın üstünü nemli bezle örtüp beklemeye alın.

4. Elmaları (tarifte 3 adet denmiş ama ben 2 adet kullandım yetti) rendeleyip, şeker (esmer şeker kullandım), tarçınla karıştırın (arzu ederseniz içine üzüm ince kıyılmış kuru kayısı vs. gibi seçenekler ekleyebilirsiniz)

5. Dinlenmiş hamurunuzdan yumurta büyüklüğünde parçalar ayırın. Bu ölçülerde tam 12 adet poğaça çıkıyor.

6. Herbir parçayı yarım santim kalınlığında açın içine harçtan koyup poğaça gibi kapatın ve ay şekli verin.

7. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp fırına verin.

7 Aralık 2007 Cuma

AMERİKAN USULÜ COQ AU VIN



Kasım ayını boş geçtiğim için Müge'den yeterince azar işitince madem öyle bende muhteşem bir dönüş yaparım siteme de kendimi affettiririm dedim...
Doğum günüm de bahanesi oldu...
Aslında insan kendi doğum gününde ağırlanmak ister... Yedirsinler, içirsinler ister ama benim çok sevgili arkadaşlarım madem doğdun bize yemek pişir dediler ve mutfağa soktular beni......
Şaka bir yana doğum günü bahanesi oldu uzun zamandır biraraya gelemeyen (yaklaşık 3 hafta :)) kızlar toplaşıverdik çoluk çombalak ve kocalar.....
İşte doğum günü davetimiz ve ilk yemeğimiz :
Amerikan Usulu Coq Au Vin* (Kok o ven şeklinde okunuyormuş ve şaraplı horoz anlamına gelen Fransız yemeği imiş)
İşin Amerikanlaşmış kısmı yemeğin hangi kısmı derseniz bilmiyorum...
Hatta ben bacon yerine bizim halis muhlis Kayseri Pastırmasını da ekleyince pek bi International yemek oldu.........


Kaynak: Remix I Lale Apa & Bedriye Medina

Hazırlama Süresi: 2 saat

Fırın Isısı : 200 derece

Zorluk: Orta

Malzeme Tedariki: Orta
Genel puan:

Malzemeler: (6 kişilik)
12 adet derisi ve yağı alınmış tavuk budu (Ben tavuk budu yerine 4 adet tavuk göğsü kullandım)

1 su bardağı un (tavukları una bulamak için)

2 Yemek kaşığı un (sosu için)
6 dilim beykın (Ben pastırma kullandım. Daha yoğun bir tadı olduğu için bence daha lezzetli oldu)

1 çorba kaşığı zeytin yağı

4 adet doğranmış taze soğan

3 diş ezilmiş sarmısak

500 gr soyulmuş arpacık soğanı (500 gr gözüme çok gözüktü 1o tane yetti)

5 su bardağı doğranmış mantar (5 su bardağı çoook fazla olur diye düşündüm ki biz 7 kişiydik. Hazır paketlerde satılan 250 gr. yetti)

2 çorba kaşığı doğranmış taze kekik. (Ben tazesini bulamadım ve 1 çorba kaşığı kuru kekik koydum)

750 ml kırmızı şarap (Ki bu da 1 şişe şaraba denk geliyor yok artık dedim ve 1 su bardağı koydum.. Gayet de yeterliydi)
2 su bardağı tavuk suyu (ya da tavuk bulyonlu su)
2 çorba kaşığı tereyağı (zeytinyağı kullandım tabii ki)

Hazırlanışı:
1. Fırını 200 derecede ısıtın

2. Bir kaba 1 su bardağı unu koyun

3. Doğranmış pastırmaları altı kalın bir tavada orta hararetteki ateşte çıtırlaşıncaya kadar kızartın

4. Kızaran pastırmaları kevgir ile alıp kağıt havlu üzerine koyun

5. Tavadaki pastırmanın yağına 1 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyin

6. Tuzlayıp biberlediğiniz ve kalın kalın (ben 2 parmak kalınlığında doğradım) doğradığınız tavuk göğüslerini una bulayıp 4 dakika süre ile her bir tarafını kızartın (Valla ne yalan söyleyeyim zaman tutmadım. Kızarmış görüntüsünü bulana kadar çevirip durdum)

7. Kızaran tavukları fırın tepsisine dizin

8. Tavada kalan yağın yarısını dökün (Benim dökecek bir yağım yoktu çünkü pastırmaları çok az yağda çevirmiştim o yüzden ben ekledim bile 1 tatlı kaşığı yağ)

9. Eklediğiniz yağ ile taze soğan ve sarmısağı 1 dk kadar sote edin

10. Arpacık soğan, mantar ve kekiği ekleyin

11. Soğan kahverengi olana kadar 10dk sote edin. (Ben 10dk sote edemedim çünkü fazla yağ koymadığım için mantarlar suyunu çektikten sonra tava kurumaya başladı bende kapattım)

12.Kırmızı şarabı ekleyin

13. Kaynadıktan sonra tavuk suyu ve pastırmaları ekleyip 5 dk daha kaynatın

14. Şaraplı karışımı cam fırın kabına dizdiğiniz tavukların üzerine dökün

15. Alüminyum folyo ile sıkıca örtün ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında 1 saat pişirin

16. Pişen tavukları servis tabağına alın

17. Suyunu bir tencereye süzün

18. Soğan ve mantarları tavuğun yanına koyun. (Sıcaklığını muhafaza etmesi için üzerini Alüminyum folyo ile kapatın)

19. Bir kapta 2 çorba kaşığı un ve tereyağını karıştırın. (Ben 1 çorba kaşığı un ve zeytinyağı kullandım gayet de lezzetli oldu)

20. Şarap sosunu kaynatın

21. Unlu karışımı ekleyip sos koyulaşıncaya kadar karıştırarak kaynatın

22. Tuz ve karabiber ekleyin

23. Sosu tavukların üzerine dökün ve servis yapın......

Bir yaşımı daha geride bırakırken; tüm sevdiklerimle, ailemle ve arkadaşlarımla kutladım bugünü ve tekrar şükrettim tüm yaşanmışlıklarım için......

RÖSTİ



Adı Rösti diye geçse de kitapta aslında bildiğimiz rendelenmiş patatesin tavada yapılmış hali.....

Kaynak: Remix I Lale Apa & Bedriye Medina

Hazırlama Süresi: 25dk

Fırın Isısı : Yok

Zorluk: Kolay

Malzeme Tedariki: Kolay

Genel puan:



Malzemeler:

6 adet orta boy patates

Tuz, karabiber

Zeytinyağı, tereyağı


Sosu için;

1/2 paket light labne peyniri

1 yemek kaşığı yoğurt

1 diş sarmısak

5-6 dal ince kıyılmış dereotu


Hazırlanışı:

1. Patatesler soyulur, yıkanır

2.Rendenin kalın tarafıyla rendelenir, suyu sıkılır

3. Tuz ve karabiber eklenir

4.İsteğinize bağlı olarak koyduğunuz yağ tavada biraz kızdırılır. (kitapdaki tarifte 50gr tereyağı diyor. Siteyi takip edenler bilir biz prensip olarak katı yağlara karşıyız bu nedenle de tercihimiz hep zeytin yağından yana o yüzden tarife sadık kalmadım ve ben zeytin yağı ile tavayı yağladım. Ancak siz tereyağını tercih edebilirsiniz)

5. Tüm rendelenmiş patates tavaya koyulur ve elle sıkıca bastırılır.

6. Alt tarafı pembe renk aldıktan sonra yuvarlak bir tabak yardımı ile ters çevrilir ve diğer yüzü de kızarıncaya kadar pişirilir.

7.Labne peyniri, yoğur, sarmısak ve dere otu karıştırılarak dip sos elde edilir.

8. Dip sos ile etin yanında servis yapılır.

Bu Rösti denen patatesi Amerika'da Hashbrown diye yapıyorlar ama onlarınki böyle kalıp gibi olmuyor karıştırarak yapıyorlar ve içine biraz da süt katıyorlar ama nasıl yapıyorlar bilmiyorum tüm patates taneleri çıtır çıtır oluyor.....

MEKSİKA SALATASI



Dedim ya International bi sofra oldu bu da Meksika salatası.....

Ama adının Meksika'dan gelmesinin tek nedeni bence içindeki Meksika fasulyeleri, yoksa bence bu salatayı Meksikalılar bilmiyorlar.....

Kaynak: Annem...
Hazırlama Süresi: 25dk
Fırın Isısı : Yok
Zorluk: Kolay
Malzeme Tedariki: Kolay
Genel puan:


Malzemeler:
1/2 Orta boy Iceberg

1 kutu Meksika fasulyesi

1 kutu mısır

3 adet közlenmiş kırmızı biber

4-5 adet kurutulmuş domates

3 adet ince doğranmış taze yeşil soğan

2/4 kıyılmış maydanoz

4-5 adet cherry domates

4 Yemek kaşığı doğranmış turşu Jalepino biberi

1 yemek kaşığı Parmesan peyniri

Lİmon, Zeytinyağı, tuz

Hazırlanışı:

1. Tüm malzemeler bir kapta karıştırılır.

2. Zeytinyağı, limon, nar ekşisi dökülerek harmanlanır

3. Üzerine Paemesan peyniri dökülerek servis yapılır....

PEYNİR SOSLU JALEPİNO BİBERLİ NACHOS



Soframızdaki en kolay ama en bi lezzetli atıştırma da buydu.... Mexica Restaurant'ında yedikten sonra tadı damağında kalan Ebrucuğuma tekrar bu lezzeti yaşatayım dedim...
Kaynak: Tüm Mexica restaurantları.....

Hazırlama Süresi: 10dk
Fırın Isısı : Mikro dalga fırın (350) 5 dk

Zorluk: Çoook kolay
Malzeme Tedariki: Kolay
Genel puan:


Malzemeler:
1 Paket Doritos Panço Taco
4 Yemek kaşığı doğranmış turşu Jalepino biberi
1 kutu peynir sos (Marketlerde meksika peynir sosu diye satılıyor)

Hazırlanışı:

1. Cipsleri mikro dalga fırına dayanıklı bir kaba yerleştirin
2. Üzerine arzu ettiğiniz kadar peynir sonu ve istediğiniz miktarda jalepino biberi koyun
3. 350 dereceye ayarlanmış mikro dalga fırında 3 dk ısıtın...

4. Sıcak servis yapın...

5 Aralık 2007 Çarşamba

SOĞANLI KİŞ


Amacımızdan şaşmamak için - ki son zamanlarda işin kolayına kaçıp uydurma yemeklere fazlaca zaman ayırdık - tekrar sevgili yemek kitabı yazarlarımızdan tarifler denemeye karar verdim.

Kaynak: Emine Beder – Hamur İşleri

Hazırlama Süresi: 50 dakika

Fırın Isısı: 190º

Zorluk: Kolay

Malzeme Tedariki: Kolay

Genel Puan:



Malzemeler

11 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı yoğurt
½ su bardağı sıvı yağ
Tuz
1 paket kabartma tozu

İçi:

3 adet orta boy soğan
1 adet domates
1 adet sivri biber
6 dilim kaşar peyniri
Kekik, tuz

Hazırlanışı:


1. Unu tezgahın üzerine alın ve ortasını havuz gibi açıp sıvı yağ, yoğurt kabartma tozu ve tuzu ekleyerek özlü bir hamur olana kadar yoğurun.

2. Tart kalıbına (ya da yuvarlak herhangi bir kalıp da olur) hamurunuzu yayın ve kenarlarını 1-2 cm. kalıba göre yükseltin.

3. Çatalla üzerinde delikler açtığınız (fazla kabarmaması için) hamurunuzu bir köşede beklemeye bırakın.

4. Soğanları piyazlık doğrayın. Tavaya alıp pempeleşinceye kadar kavurun.

5. Salça, kekik ve tuz ekleyip bir iki defa daha karıştırdıktan sonra soğumaya bırakın. (Ben tavayı balkona aldım 2 dakikada soğudu)

6. Soğanları hamurun üzerine yayın. Halka halka doğradığınız domatesleri, jülyen kestiğiniz biber ve kaşarları da üzerine dizin ve önceden ısıtılmış fırına verin. 30 dakika sonra kişiniz hazır.



Not: Ben soğanları yaymadan önce hamurun üzerine ayrıca kaşar dizdim daha lezzetli oldu.

3 Aralık 2007 Pazartesi

TAHİNLİ KURABİYE



Yoğun istek ve baskılarımız neticesinde Ebruş bize muhteşem tahinli kurabiyesinden yapmayı kabul etti. Biz de sitemizde onu misafir mutfak delisi olarak ağırlamaya karar verdik. İşte tarifimiz:

Hazırlama Süresi: 50 dk.

Fırın Isısı : 200º

Pişme Süresi: 30dk.

Zorluk: Kolay

Malzeme Tedariği: Kolay


Tarif:

Malzemeler:

Yarım paket margarin ya da tereyağ

1/2 su bardağı zeytinyağı

1 su bardağı yoğurt

4 su bardağı un

1 paket kabartma tozu

2 çorba kaşığı toz şeker

1 yumurta (sarısı üzerine)

1 çorba kaşığı yoğurt (üzeri için)


susam (üzeri için)


İçi:

1 su bardağı tahin

1 su bardağı toz şeker

1/2 su bardağı dövülmüş ceviz

Hazırlanışı:


1. Bütün hamur malzemelerini karıştırın.

2. Elde ettiğiniz hamuru 4 eşit parçaya bölün.

3. Her bir parçayı 30cm. çapında açın.

4. Ayrı bir kapta tahin, ceviz ve toz şekeri karıştırıp hamurların üzerine sürün.

5. Hanuru rulo haline getirip, verev verev (baklava tarzında) kesin.

6. Üzerine yumurta sarısı ve yoğurdu karıştırıp sürdükten sonra susama batırın.

7. Önceden ısıtılmış fırına sürün.



Teşekkürler Ebruş...