26 Şubat 2008 Salı

ISPANAKLI TAVA BÖREĞİ


Sahrap Soysal'ın kitabını ismi çok cazip geldiği için geçtiğimiz sene almıştım. Ancak içinde bir iki tane işe yarar tarif dışında pek birşey bulamadığım için dolapta yalnızlığa terkedilmişti. Bugün Nilgün'le "daha fazla kitap edinmeli ve denemeli" konusunda konuşurken aklıma bu kitap geldi. İçinden pratik olması sebebiyle bu tarifi seçtim. Çok başarılı değildi. Sosundan mıdır yoksa yufkasından mı biraz hamur gibi oldu. Belki biraz da fırında kızartsaydım daha iyi olacaktı.

Neyse ben yine de misyonumu tamamlayıp tarifi veriyorum.

Kaynak: Sahrap Soysal – Anne Ben Acıktım

Hazırlama Süresi: 30 dakika

Zorluk: Kolay

Malzeme Tedariki: Kolay

Genel Puan: 3

Malzemeler

2 adet hazır yufka

8-10 dal ıspanak yaprağı (ben 2 demet kullandım)

1 adet ufak boy kuru soğan

1 çay kaşığı tuz

Yufka sosu için:

2 adet yumurta

1 çay bardağı sıvıyağ

1 çay bardağı yoğurt

1 çay bardağı süt


Hazırlanışı:

1. Ispanak yapraklarını yıkayıp süzdükten sonra, ince ince doğrayın, yine ince ince doğranmış soğan ve tuz ile köfte yoğurur gibi yoğurun.

2. Yufka sosu için tüm malzemeyi karıştırıp, çatalla çırpın.

3. 25-30cm çapındaki tavaya 1 yufkayı kenarlarından taşırarak serin. Sosunuzdan bir kaç kaşık gezdirin ve kibrit kutusu kadar doğardığınız ikinci yufkanın yarısını serpiştirin tekrar sos dökün.

4. İç harcı yufkanın üzerine yerleştirip, didiklediğiniz yufkanın kalanını üzerine serin.

5. Dışa taşan yufka parçalarıyla böreğinizi kapatıp kalan sosu üzerine dökün ve 15 dakika sosu çekmesi için bekletin.

6. Orta hararetli ocakta altı kızarına dek pişirin ve bir kapak yardımıyla alt üst edip diğer taraını da kızartın.

MUZLU KEK

Bu ay hep tatilllerle geçti. Barcelona'dan döndükten sonra bir de karda kıyamette İstanbul'a kaçtık ailecek...
Böyle olunca da site için çalışmak Müge'ye düştü.
Eh döndüm ve sevgili arkadaşım başladı "şu koca ayda (koca ay dediği de yılın en kısa ayı malumunuz :)) hiçbirşey yapmadın, biraz çalış" demeye..... ben söz dinlerim....
Dün akşam da oğlumla birlikte Muzlu kek yaptık.....
İşte tarif......
Ps: aslına bakarsanız bu tarif de çocuk yemekleri tariflerinin içinde ama akşam biz 2 dilimini gayet güzel yedik :)

Kaynak: Ebru Şallı'dan Çocuklar İçin Besleyici Eğlenceli Lezzetler
Hazırlama Süresi: 20dk
Fırın Isısı: 160 derece
Zorluk: Kolay
Pişme Süresi: 50 dakika
Malzeme Tedariki: Kolay
Genel Puan:


Malzemeler:
100gr tereyağ (ben 50 gr kullandım sıvı yağ miktarını arttırdım)
2 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 adet yumurta
2 adet muz
1 çay bardağı süt
3 yemek kaşığı sıvı yağ ( Tereyağı azalttığım için 1/2 çay bardağı koydum)
Ek olarak: fındık, ceviz ve minik çikolata parçacıkları ekledim.....

Hazırlanışı:
1. Toz şeker, yumurta ve vanilyayı krema kıvamına gelene kadar çırpın.
2. Muzları ezip karışıma ilave edin.
3. Tereyağ, sıvı yağ, süt, un ve kabartma tozunu ilave edin.
4. Hepsini karıştırın ve yağlanmış kek kalıbına koyup önceden ısıtılmış fırında pişirin.

25 Şubat 2008 Pazartesi

BARCELONA... TATİL.... YEMEK.....



Başbaşa tatile çıkmayalı uzun zaman olmuştu....
Minik oğlumuz aramıza katıldığından beri, bir iki günlük kaçamakları saymazsak biz hiç yalnız kalmamıştık...Artık oğlumuzun bizsiz 4-5 gün kalabileceğine ikna ettikten sonra kendimizi..
Oğlumuzu da anneanne ve dedemizin güvenilir ellerine teslim ettikten sonra biz karı koca Barcelona'ya gittik......
Çok güzel, gerçekten yaşamak isteyeceğiniz bir şehir.....



Her sokağı, her binası yaşanmışlık dolu.....
Birçok bina yüzyıllardır orada.....
Bir ülke bu kadra çok sanatçı çıkarır mı.....
Gaudi, Picasso, Dali......
Ve meşhur pazarı... Aslında tamamen pazarlama harikası çünkü alası bizim ülkemizde var bu sebzelerin meyvelerin ama sunum herşeyi bambaşka yapıyor.....



5 gün boyunca gece gündüz altını üstüne getirdik şehrin.....
Çok yürüdük, çok yedik, çok eğlendik......
Ve burada İspanyol mutfağı ile de tanıştık ve biz çok sevdik......
Aslında İspanyol demiyim Catalan mutfağı ile tanıştık.... Çünkü Barcelona Catalanların başkenti...
İspanya kendi içinde bölünüyor Catalunya içinde bağımsız dışarıda İspanya'ya bağlı..
Kendi dilleri, kültürleri, mutfakları var.....
Ana yemek deniz ürünleri....
Ama bir de vazgeçilmezleri var o da patates....
Bin türlüsünü yedik orada....
Bu tarif de Barcelona'dan aldığım yemek kitabından "Cooking Spanish"


PATATAS BRAVAS.....


Malzemeler:
4-5 adet orta boy patates
4 adet domates
1 küçük boy kırmızı soğan
3-4 adet sarmısak
1 çay kaşığı şeker
1-2 adet tane karabiber
1 adet defne yaprağı (evde yoktu ben fesleğen koydum)
1 çay kaşığı tatlı kırmızı toz biber
Hazırlanışı:
1. Kitapdaki tarifte ve biz yediğimizde kızartılıyordu ama ben patatesleri iri iri doğrayıp fırında yağlı kağıdın üzerinde biraz zeytinyağı ve tuzla karıştırark pişiridim aynı lezzette ama daha hafif oldu.
2. Fırında patatesler kızarıncaya kadar 200 derecede pişirilir
3. Patatesler fırında pişerken soğanları minik minik doğrayın
4. Zeytinyağında karamelize oluncaya kadar pişirin.
5. Rendelemiş olduğunuz domatesleri ekleyin
6. Şeker, tuz, tane karabiber, kırmızı toz biber ve fesleğeni de ekleyip domatesler iyice pişene kadar (5-6 dk) karıştırın.
7. İçine ezmiş olduğunuz sarmısakları ekleyin.
8. Fırından çıkarrtığınız patateslerin üzerine dökün.
9. Pişirdiğim tavuğun yanına çok güzel oldu......
Barcelona maceralarım ve İspanyol yemeklerim devam edecek.......

ÇOK FRANSIZ BİR TAVUK....



Bu REMİX'deki yemek tariflerinin adı beni çok eğlendiriyor.....
Bu kitap da dikkat ettim Fransız olan tüm yemekler şarap ağırlıklı....
Fransız mutfağı yemeğe şarap koymayı seviyor anladığım kadarıyla...
Ama ben yemeğin içinde değilde yanında şarabı tercih edenlerdenim. Pişince şaraptan dağılan o alkol tadını ve kokusunu sevmiyorum ben...
O yüzden şarapsız yaptım.... Ama asıl tarifte 1 su bardağı beyaz şarap var. Arzu eden koyabilir.

Kaynak: REMIX II Lale Apa Bedriye Medina

Hazırlama Süresi: 20dk

Fırın Isısı: Orta hararetli ocakta

Zorluk: Kolay

Pişme Süresi: 30 dakika

Malzeme Tedariki: Kolay

Genel Puan:

Malzemeler:

2 adet tavuk göğsü (kişi başı 1 adet olarak düşünün)

2 adet kemiksiz tavuk budu (arzu ederseniz hepsini göğüs ya da but yapabilirsiniz)

1 adet büyük soğan

1 1/2 su bardağı mantar

4 diş ezilmiş sarmısak (Kabukları kalacak yazıyor kitapta ben anlamadım bu kısmı o yüzden tane halinde kabuklarını soyup attım)

Dereotu, fesleğen, taze kekik vb. yeşillikler (Evde ne varsa yeşillik adına koyabilirsiniz ben taze soğan ve dereotu koydum)

1/2 su bardağı tereyağ (bu kadar tereyağını ben kullanmadım tabiiki zeyinyağı ile karışık yaptım)

1 1/4 su bardağı krema (1 paket yetiyor)

Arzu ederseniz 1 su bardağı beyaz şarap

Hazırlanışı:

1. Bir çelik tencereye ;

tereyağ, zeytinyağı karışmını, iri doğranmış soğanı, mantarı, sarmısağı ve doğradığınız yeşillikleri koyun

2. Hepsini tavukla birlikte kızartın

3. Tavuk altın rengini alınca kremayı ekleyin

4. 30dk pişirin

Servise hazır.....

TAVUK KÖFTESİ

Küçük çocukları olanlar bilir hele de yemek yemeye yeni başlamışsa ufaklıklar; et yedirmek başlı başına bir sorun olur...
En azından bizim için öyle...
Oğlum tavuk yerken lif lif ağzına geldiği için çıkarıveriyor ağzından....
O yüzden bu tavuk köftesi bizim için nimet oldu bayıla bayıla yiyor...
Peynir ile de sorunumuz olduğu için içinde peynir olması beni daha da bi mutlu ediyor tabiii.....

Kaynak: Ebru Şallı'dan Çocuklar için besleyici eğlenceli lezzetler...
Hazırlama Süresi: 20dk
Fırın Isısı: Orta hararetki ocakta
Zorluk: Kolay
Pişme Süresi: 1o dakika
Malzeme Tedariki: Kolay
Genel Puan:


Malzemeler:
2 adet kemiksiz tavuk kalça (ben göğüs kullandım)
1 adet küçük boy soğan
1 adet yumurta
1 dilim ekmek içi
5 yemek kaşığı rendelenmiş dil peyniri
2 yemek yaşığı zeytin yağı
tuz, karabiber

Hazırlanışı:
1. Tavukları rondodan geçirin
2. Ekmek, soğan ve peyniri de rondodan geçirin
3. Yumurta, tuz ve karabiberi de içine katıp karıştırın
4. Yuvarlak şekil verin ve çok az yağ koyarak kızartın

Püff Noktası: Tam pişmemiş et bakteri üretmeye çok açık biliyorsunuz. Ben içinin piştiğinden emin olmak için kısık ateşte biraz uzunca pişiriyorum ve bir sürede üzerini kapakla kapatıp bekletiyorum içindeki sıcaklıkla da pişsin diye....

20 Şubat 2008 Çarşamba

CHOCO - COOKIES 2003

Dilistan Hanım sitemize tarifine yaptığım eleştiri sebebiyle yorum yaptığında bu işin ustalarına daha da saygı duydum. O zaman ona yazdığım cevapta kitabından denemek istediğim tarifler olduğunu belirtmiştim ama ne yazık ki o gündenberi bir türlü fırsatım olmamıştı.

Evdeki küçük canavar her gün brownie isteyip üstelik de hepsini bir gecede mideye indirdiği için artık aynı şeyi pişirmekten yorulmuştum. İmdadıma Dilistan Hanım'ın cookieleri yetişti. İtiraf etmeliyim ki bu gram işi bana pek uymuyor ne diyebilirim ki ben "göz kararı" insanıyım. Ama tabi bu işe soyunduysak layıkıyla yapmalıyız diye düşündüm ve eve bir adet mutfak tartısı aldım...

Kaynak: Dilistan Çilingiroğlu Shipman – Ekmek Bir Tutkudur

Hazırlama Süresi: 1 saat


Fırın Isısı: 180º - 200º

Zorluk: Kolay

Pişme Süresi: 15 dakika

Malzeme Tedariki: Kolay

Genel Puan:


Malzemeler:

600gr. un

200gr. tereyağ (oda sıcaklığında)

150gr. esmer toz şeker

150gr. beyaz toz şeker

3 yumurta

1 paket kabartma tozu

1 küçük tutam tuz

450gr. bitter damla çikolata

200gr. ufalanmış ya da toz ceviz ya da fındık içi

100gr. taze krema


Hazırlanışı

1. Un şeker, tuz kabartma tozunu iyice karıştırın.

2. Küçük parçalar halinde kesilmiş tereyağı ilave edin mikserle ya da elinizle iyice karışıp görülmeyecek hale gelinceye kadar karıştırın (ben elimle yaptım)

3. Çırpılmış yumurtaları azar azar karışıma ilave edin ve karıştırın.

4. Kremayı (krema bulamazsanız yerine süt ya da sütte ezilmiş kaymak kullanabilirsiniz) ilave edin
biraz yapışkan bir hamur gibi oluyor ama;

5. Ceviz ya / ya da fındık içini ve çikolatayı ilave edip karıştırın, bu malzemelerle hamur kendini topluyor ve ele yapışmaz hale geliyor, çok mıncıklamadan üstünü kapatın kabınızın ve buzdolabına koyun. Yarım saat bekletin.

6. Buzdolabından çıkradığınız kurabiyelerinizi yuvarlak yassı köfte biçiminde yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı dizin.

7. Burası çok önemli : Önceden ısıttığınız fırında 15 dakika pişirin ve dışarı alın. Dışarıda pişmeye devam ediyor çünkü, bir başka anlatımla içini çekiyor kurabiyeler. Daha uzun kalırlarsa fırında sert olabilirler.

19 Şubat 2008 Salı

BULGURLU KÖFTE


Eşim de benim gibi mtfakta vakit geçirmekten zevk alanlardan. Bu pazar bize sürpriz yaptı ve Gönül Candaş'tan çok leziz bir et yemeği pişirdi.

Kaynak: Gönül Candaş – Bereketli Olsun

Hazırlama Süresi: 1 saat

Zorluk: Kolay

Malzeme Tedariki: Kolay

Genel Puan: 5




Malzemeler:

500gr. dana kıyma

3-4 çorba kaşığı ince bulgur

1 yumurta

Yarım demet dereotu

1-2 soğan

1 çay kaşığı karabiber

kimyon

1 çorba kaşığı salça

2 çorba kaşığı yağ

tuz

Hazırlanışı:

1. Rendelenmiş soğan, doğranmış dereotu,tuz karabiber, kimyon, bulgur, kıyma ve yumurta iyice yoğurulur.

2. Küçük köfteler yapılır ve yağda kızartılıp tepsiye dizilir ( Bu noktada biraz kafamız karıştı, tepsiye dizip fırına verecekmişiz gibi algıladık ancak fırında sos pişmek bilmeyince ocak üzerine aldık tepsimizi. Çukur kap kullanmakta fayda var)



3. Üzerlerine iki bardak suda ezilmiş salça dökülüp (bu sosa da tuz ve istediğiniz baharatları ekleyebilirsiniz) yavaş yavaş pişirilir.

ALMAN PASTASI

Elif birgün aklımıza Alman Pastasını bir düşürdü o gün bugündür her yerde orijinal Alman Pastası tarifi arar olduk Nilgün'le. Ama ben elimin altındaki bir kitapta olduğunu çok sonra farkettim çünkü Jennie Shapter kitabında bu tarife Devonshire Splits adıyla yer vermiş. Neyse sonuç olarak minik minik Alman pastacıklarımız oldu...

Kaynak: Jennie Shapter – Cook’s Practical Handbook: Bread Machine

Hazırlama Süresi: 2,5 saat

Fırın Isısı: 220º

Zorluk: Kolay

Pişme Süresi: 20 dakika

Malzeme Tedariki: Kolay

Genel Puan: 5

Malzemeler:

140ml-5/8 kap süt

225gr.-2 kap un

2 yemek kaşığı şeker

1/2 çay kaşığı tuz

1çay kaşığı aktif kuru maya

İçi:

Kaymak

Böğürtlen Reçeli

Not: Ben içine bildiğimiz pasta kremasından pişirdim.

1 bardak süt

2 tatlı kaşığı un

2 yemek kaşığı şeker

Üzeri için pudra şekeri

Hazırlanışı:

1. Hamurunuzu ekmek makinesinde yapıyorsanız önce süt sonra un şeker tuz ve mayayı koyup hamur yoğurma programını çalıştırın. Makineniz yoksa tüm malzemeyi iyice karıştırıp yoğurun ve iki katı olana dek ılık ortamda bekletin.

2. Kabaran hamurunuzdan 8 eşit küçük beze ayırın ve yuvarlayıp top şekli vererek fırın tepsisine koyun. Üzerini nemli bir bezle örtüp yine ılık bir ortamda 2 katı olana dek bekletin.

3. Fırında 15-20 dakika üzerleri kızarana dek pişirin.

4. Krema için tüm malzemeyi karıştırıp pişirin.

5. Pastalarınızın ortasını keserek içine kremayı sürün ve istediğiniz meyve ile tatlandırın.

6. Üzerine pudra şekeri serpiştirin.

13 Şubat 2008 Çarşamba

HURMALI KEK

Doğum günümde Hurmalı Kek de rağbet gördü. Gerçekten lezzetliydi.

Kaynak: Beyaz Mutfak – Nathalie Stoyanof
Hazırlama Süresi: 1 saat
Fırın Isısı: 180º
Zorluk: Kolay
Pişme Süresi: 1saat
Malzeme Tedariki: Kolay
Genel Puan: 4

Malzemeler

250 gr. doğranmış hurma
300 ml.kaynamış su
115 gr. margarin
1 su bardağı toz şeker
3 adet yumurta
1 çay kaşığı vanilya
2 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karbonat

Sos için:

1 kahve fincanı+1 yemek kaşığı kahverengi şeker
60ml süt kreması
50 gram margarin

Hazırlanışı:

1. Doğranmış hurmayı kaynar suya koyup bir gece bekletin.
2. Bir kaba vanilya şeker ve yağı koyup çırpın (Söylememe gerek yoktur ama ben tabi ki de margarin kullanmadım, tereyağı tercih ettim)
3. Şekerli yağlı karışıma 1 er 1 er yumurtaları ekleyip çırpmaya devam edin.
4. Başka bir kapta un tarçın ve karbonatı karıştırın.
5. Tarçınlı karışımı yumurtalı karışıma ekleyin.
6. Hurmayı suyuyla birlikte hamurunuza ekleyin ve 1 dakika karıştırın.
7. Fırın kabına aldığınız kek hamurunu (21 cm. çapında fırın tepsisi) 1 saat pişirin.
8. Ocakta kahverengi şeker yağ (sıvıyağ kullandım) ve kremayı kaynatın.
9. Fırından çıkardığınız kekin üzerine sıcakken sosu dökün ve 80 dereceye ayarlı fırına bu şekilde geri koyup beş dakika kadar bekletin.


STROMBOLİ

Doğum günümün üstünden 3 hafta geçti ama ne yazık ki bebişlerimin hastalığı sebebiyle bir türlü oturup da o gece arkadaşlarım için hazırladığım yemeklerin tariflerini yazmadım. Kısmet bugüneymiş. Soframız çok zengindi o akşam, ama en çok Stromboli talep gördü.
Kaynak: Jennie Shapter – Cook’s Practical Handbook: Bread Machine
Hazırlama Süresi: 2,5 saat
Fırın Isısı: 190º
Zorluk: Kolay
Pişme Süresi: 30 dakika
Malzeme Tedariki: Kolay
Genel Puan: 5

Malzemeler

200 ml / 7/8 kap su
350 gr./ 3 kap un
1/2 çay kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı aktif kuru maya

İç harcı için:

175 gr. mozeralla peyniri
75 gr. parmesan peyniri
1 yemek kaşığı iyice kıyılmış maydonoz
1 yemek kaşığı iyice kıyılmış fesleğen
1 diş ezilmiş sarmısak

Üzeri için
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Biberiye

Hazırlanışı:

1. Ekmek makinesinde yapıyorsanız önce su sonra un şeker tuz ve mayayı koyup hamur yoğurma programını çalıştırın. Makineniz yoksa tüm malzemeyi iyice karıştırıp yoğurun ve iki katı olana dek ılık ortamda bekletin.
2. Hamurunuzu 30x23cm ebadında açın ve üzerine peynirleri (parmesan yerine eski kaşar kullandım ben) ve yeşillikleri (taze fesleğenim yoktu kurusundan serpiştirdim) hamurun kenarlarını boş bırakarak yayın.
3. Hamuru kısa kenarından tutarak rulo sarın.
4. Birleşim yeri alta gelecek şekilde fırın tepsisine yerleştirip üzerine zeytinyağı sürün, biberiye serpiştirin.
5. 25-30 dakika ılık fırında bekletin. Hamur kabarınca fırınınızı çalıştırın.
6. Üzeri kızarınca fırından çıkarın ve dilimleyin.
Sıcak servis edin.

4 Şubat 2008 Pazartesi

BASİT BİR KEK TARİFİ


O.Gönenç'in kitabını çok severim, samimi, sıcak yazılmıştır, nasıl bir mutfak olduğunu, nasıl titiz ama eğlenceli bir adamın bu mutfakta yemeklerini pişirdiğini, biraz ondan biraz bundan denemeler yaptığını gözümde canlandırabiliyorum. Eğer ölçüsüz tarif tutturamayanlardansanız, göz kararınız yerinde değilse bu kitap size uygun değil onu da belirtmeliyim. Mesela bu tarifte yazarımız herhalde telaştan olsa gerek şeker miktarını eklemeyi unutmuş ben onun yerine kendim ekledim :)

Kaynak: O.Gönenç – Öyküleriyle Uydurma Yemekler
Hazırlama Süresi: 50 dakika
Fırın Isısı: 180º
Zorluk: Kolay
Malzeme Tedariki: Kolay
Genel Puan:



Tarif:

Malzemeler
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı un
1 su bardağı pirinç unu

Hazırlanışı

1. Yumurtayı şekerle çırpın, sırasıyla diğer malzemeleri ekleyin.
2. Kek kalıbına döküp fırına verin.
Ben kek hamurunun yarısını ayırdım ve muffin kalıplarına koydum. Diğer yarısındaysa kitabın yazarına uyup, uydurdum...
1/2 su bardağı kırık ceviz
1 çorba kaşığı kuru üzüm
1 çorba kaşığı kakao
1 adet küp küp doğranmış elma
3. Tüm malzemeyi hamura karıştırdım, 15-16 cm. çapında kek kalıbına döktüm. Fırına verdim.