29 Mayıs 2008 Perşembe

MAYALI POĞAÇA

Ofiste bazen o kadar çok atıştırma ihtiyacı duyuyoruz ki kızlarla... Dün krize girdik diyebilirim tost ekmeği ve peynir yemeğe kadar abarttık. Akşam eve dönünce kızlara söz verdiğim üzere patatesli peynirli poğaça yaptım. Bu mayalı hamur işlerinin tek sevmediğim yönü ertesi güne hemen bayatlaması.

Kaynak: Emine Beder – Hamur İşleri
Hazırlama Süresi: 2 saat
Fırın Isısı: 190º
Zorluk: Kolay
Malzeme Tedariki: Kolay
Genel Puan:



Malzemeler:

1 yumurta (akı hamura sarısı üzerine)

1/2 paket margarin ya da tereyağ

1/2 su bardağı sıvı yağ (ben çeyrek bardak kullandım)

3/4 su bardağı süt (ben bir bardak kullandım)

4 su bardağı un

1 çorba kaşığı toz şeker

tuz

1/2 paket yaşmaya (ben kuru maya kullandım)

İçi:

3 orta boy patates

100gr. beyaz peynir

1 adet iri kırmızı biber ya da çarliston biber

1/2 demet maydonoz




Hazırlanışı:

1. Patatesleri haşlayın, rendeleyin peynirle karıştırın. Ben iç malzemeye oğlum arıza çıkarmasın diye biber yerine biber salçası koydum, maydonozdan da hiç hoşlanmaz onu da eklemedim.

Not: patatesleri bildiğimiz kavurma usulü bir çorba kaşığı sıvı yağ ile tavada salçayla karıştırarak kavurdum ve peynirini ekledim.

2. Hamur için; süt şeker ve mayayı bir bardakta karıştırın ve köpüklenmesini (kabarmasını) bekleyin.

3. Kabarmış mayayı ortasını havuz gibi açtığınız un tuz karışımına ekleyin. Yağlar ve yumurta akını da koyarak yumuşak bir hamur elde edin. Hamurunuz iki misli kabarana dek ılık bir ortamda üstü kapalı şekilde bekletin. (Bu arada tarifteki yağ bana fazla geldiği için yarım bardak yerine çeyrek bardak sıvı yağ kullandım, sütü de çeyrek bardak arttırıp 1 bardak koydum)

Not: Ekmek makineniz varsa sıvılar altta kurular üstte (makineniz tersine çalışıyorsa kurular altta sıvılar üstte) hamur programını çalıştırın. Bu ekmek makinesinden o kadar memnunum ki özellikle vıcık vıcık hamur işiyle uğraşmamak çok hoşuma gidiyor.

4. Kabaran hamurunuzdan yumurta büyüklüğünde parçalar alıp avucunuzun içinde açın ve bir çorba kaşığı kadar iç malzemeden koyun. Üstten kapatıp yuvarlayın ve yağlanmış ya da yağlı kağıt serili tepsiye dizin.

5. Poğaçalarınızın üzerine yumurta sarısı sürün ve haşhaş, çörek otu susamla süsleyin. Fırına verin. Üstleri kızarınca fırından çıkarın.

27 Mayıs 2008 Salı

OKTAY USTA'DAN KAYISILI KEK

Şimdi tarifi verdikten sonra e bu kayısılı değil elmalı kekmiş diyeceksiniz biliyorum...
Ben baştan uyarayım. Tarif Oktay Usta'nın kayısılı kek tarifi.. Ama her zaman olduğu gibi ben içine bundan birazcık koysak, şunun yerine bunu eklesek nasıl olur diye olaya giriştiğim için adı aynı ama içeriği farklı ürünler ortaya çıkyor.
Ne yapayım huyum kurusun illa bir şeyleri değiştireceğim.....
Kaynak: Oktay Usta İle Lezzet Yolculuğu
Hazırlama Süresi: 30dk
Fırın Isısı: Derece belirtmemiş turbo fırında 165 derece iyi oluyor..
Pişirme süresi: 40-45 dk
Zorluk: Kolay
Malzeme Tedariki: Kolay
Genel Puan: 5

Malzemeler:
8 adet kuru kayısı
3 adet oda ısısında yumurta
1 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı sıvıyağ (ben 1/2 çay bardağı koydum yeterli geldi)
1 su bardağı süt
3 çorba kaşığı granür kahve (Ben kahve koymadım 1 tatlı kaşığı tarçın koydum)
1 paket kabartma tozu
Alabildiği kadar un (demiş. Alabildiği kadar un kavramı nasıldır diye siz de benim gibi gıcık olanlardansanız 2 SB kafi geliyor. Bir de tam buğday unu kullanmanız tavsiye edilir.)
Üzerine serpmek için fındık kırığı
Bunlara ek olarak ben;
3 orta boy elma, minik minik doğranmış
1/2 su bardağı ceviz (içine koymak için) koydum..

Hazırlanışı:
1. Yumurta ve şeker krema kıvamına gelene kadar çırpılır
2. Süt ve sıvıyağ eklenir
3. Un ve kabartma tozu yukarıdaki karışıma eklenir, çatalla yavaşca çırpılır
4. İçine ceviz, minik minik doğranmış elmalar ve kuru kayısılar eklenir. Üzerine fındık kırığı serpilir.
5. önceden ısıtılmış 165 derece fırında yaklaşık 40-45 dk pişirilir

22 Mayıs 2008 Perşembe

KÖZDE PATLICANLI KARNIYARIK & DOMATESLİ PİLAV

Yazın gelmesiyle yaz yemekleri de mutfağımıza girmeye başladı....

Eskiden annem çok yapardı karnıyarık.... Çok da severim yanında da dometesli pilav. Ama evlendikten sonra bir de oğlum doğduktan sonra böyle meşakkatli işlerden uzak durmaya gayret ettim :)

Sağolsun anneler geldiğinde yapıyorlardı. Ama geçen hafta pazarda gzel güzel duran paltlıcanları görünce dayanamadım aldım.

Kızartmanın zararlarını hepimiz biliyoruz... İşte bu yüzden bende patlıcanları közleyerek yaptım. Gerçekten nefis oldu. Oğluma da içim rahat yedirebildim.

Kaynak: Anne Yemekleri
Hazırlama Süresi: 50 dakika

Fırın Isısı: 180º

Zorluk: Orta

Malzeme Tedariki: Kolay
Genel Puan:

Malzemeler

1 kg patlıcan

300 gr kıyma

2 orta boy domates, 1 tanesi rendelenmiş, 1 tanesi dilimlenmiş

2 orta boy yeşil biber

1 orta boy soğan

2 diş sarmısak

1 tatlı kaşığı salça

tuz, karabiber, kimyon

zeytinyağı

Hazırlanışı:

1. Patlıcanlar yıkanıp kurulandıktan sonra pijama şeklinde kabukları soyulur.

2. Büyüklüklerine göre (benim patlıcanlarımın hepsi uzun uzundu isterseniz kesmeyebilirsiniz) ortadan ikiye bölünür. Üzerlerine fırça yardımı ile zeytinyağı sürülür.

3. Fırının ızgara kısmı açlır ve tüm patlıcanlar yumuşayıncaya ve hafif üstü kızarıncaya kadar çevrilerek közlenir.

4. Derin bir kapta minik minik doğradığınız soğanlar, biberler ve sarmısaklar 1 yemek kaşığından fazla olmayan zeytinyağında kavrulur.

5. Kavrulan soğan ve biber karışımına kıyma eklenir.

6. Baharatlar ve rendelenmiş domates de en son tencereye koyulur ve pişirilir.

7. Közlenen patlıcanlar fırından çıkarılır. Yumuşayan patlıcanların göbekleri açılır ve içine hazırlamış olduğunuz harc eklenir.

8. Üzerine dilimlenmiş domates ve biber koyularak fırın kabıma yerleştirilir.

9. 1 parmak kalınlığında salçalı su eklenir ve fırında pişirlir. İsterseniz tencerede de pişirebilirsiniz.


Domatesli Pilav

Kaynak: Anne Yemekleri

Hazırlama Süresi: 10 dakika

Fırın Isısı: Orta hararetli ocak

Zorluk: Kolay

Malzeme Tedariki: Kolay
Genel Puan:


Malzemeler

2 kase baldo pirinç

3 adet domates

1 minik soğan

1 yemek kaşığı tereyağ

1 +1/2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 küp şeker

1-2 damla limon


Hazırlanışı:

1. Pirinçler soğuk suda yıkanır. Çok sıcak olmayan suda soğanlar pişene kadar bekletilir.

2. Pilav tenceresinde yağ eritilir çoook minin minik doğradığınız zar gibi soğanlar kavrulur.

3. Soğanlar hafif pembeleşince süzdüğünüz pirinçler tencereye koyulur.

4. Üzerine 1 küp şeker ve 1-2 damla limon suyu sıkılır, kavurulur.

5. Rendelemiş olduğunuz domatesler 2 kase sıcak su ile tencereye eklenir, tuz karabiber koyulur ve suyunu çekene kadar pişirilir.

Ps: Bu arada patlıcan hakkında kısa ve gereksiz bilgi size :)

Besleyici değeri çok fazla olmadığı halde Türk mutfağında hazırlanan nefis yemekleri pek beğenilerek yenilen Patlıcan'ın anayurdu Hindistanmış. Bir patlıcanda, ortalama 500-5.000 adet tohum bulunurmuş.

Besin değerli aşağıdaki gibiymiş;

100 gr. taze patlıcanda;

24 kalori;

1,1 gr. protein;

5,5 gr. karbonhidrat;

0 kolesterol;

2 gr. yağ;

l gr. lif;

37 mgr. fosfor;

15 mgr. kalsiyum;

l mgr. demir: l mgr. sodyum;

15 mgr. potasyum:

30 IU A vitamini;

0,05 mgr. B1 vitamini;

0,04 mgr. B2 vitamini;

0,05 mgr. B3 vitamini;

0,081 mgr. B6 vitamini ve

5 mgr. C vitamini.

Yararları Neymiş Patlıcanın??

Patlıcan, damarları yüksek kolesterolün yarattığı kötü etkilerden korur.

Patlıcan, istemsiz kas kasılmalarını önleyen maddeler içermektedir.

Patlıcan, içerdiği yüksek orandaki lifiyle pekliğe (hazımsızlığa) iyi gelir.

Dikkat:Olgunlaşmamış patlıcanda solanin adlı bir madde bulunur. Böyle patlıcanları çiğ olarak yemek, bu madde nedeniyle zehirlenmelere yol açabilir. Ancak patlıcan pişirildiğinde bu madde parçalanarak yok olur. Ayrıca, güç sindirilen bir besin olduğundan çocuklara, patlıcan yemesi için ısrar edilmemelidir.

Bence lezzetli bir sebze olmasına rağmen çocuklara çokca yedirilmesine gerek yok. Çok daha vitaminli sebzeler var... Ama karnıyarık da işin içine kıyma, domates, soğan da girdiği için faydası artıyor tabiii.....

5 Mayıs 2008 Pazartesi

KARPATKA



İstanbuldaki bir arkadaşımın dilinden düşüremediği Karpatka'nın tarifini tesadüfen incelediğim bir Dünya Mutfakları kitabında buldum, hemen beynime kopyaladım tarifi, aynı hızla marketten alışveriş yapıp evde denedim. Sonuç mutlaka yemelisiniz!!

Kaynak: Dünya Mutfakları - Polonya

Hazırlama Süresi: 30 dakika
Fırın Isısı: 165º
Zorluk: Kolay
Malzeme Tedariki: Kolay
Genel Puan:


Malzemeler

125gr. tereyağ

1 cup su (200ml. aslında 1 su bardağına denk geliyor tepeleme doldurursanız)
1 cup un (1 su bardağı)
1 çay kaşığı kabartma tozu

4 yumurta

Krema:

500 ml. süt

1 cup şeker (Ben 1 su bardağından iki parmak eksik koydum)
2 yemek kaşığı patates nişastası (bence diğer nişastalar da olur)

2 yemek kaşığı un
250gr. tereyağ (Ben yarısını kullandım)
Vanilya

Ayrıca krema üstüne arzu ederseniz çilek reçeli suyu sürebilirsiniz.

Hazırlanışı:

1. Su ve tereyağını tencereye alın


2. Hafif kaynamaya başlayınca içine kabartma tozu ile karıştırdığınız unu ekleyin ve hızlı bir şekilde karıştırın birdenbire topaklanıyor.

3. Tencereye yapışmayan bir hamur elde edince (ki bu saniyeler içinde oluyor.) Ocaktan alın.

4. Mixeriniz elinizde yumurtaları teker teker hamurun içine kırın ve bir yandan da çırpın.

5. Kek hamuru kıvamından biraz daha katı hamuru elde edince iki eşit parça halinde yağlı kağıt serili tepsinize yayın. Hamurlar bir parmak kalınlığında olmalı.


6.Önceden ısıtılmış fırında 20dk. pişirin.

7.Hamurunuz fırındayken kremayı hazırlayın.

8. Sütü tencereye alın içine un nişasta ve şekeri de ekleyip tel çırpıcıyla unların topaklanmasını önleyerek pişirin.
9.Kaynamaya başlayınca vanilyayı ekleyin.

10. 3 dakika kadar kaynattıktan sonra, ocağı kapatın ve kremaya yağı yedirin.

11. Fırından çıkardığınız keklerinizin birini alta koyup üzerine kremanın tamamını boşaltın.
12. Dilerseniz 1 çorba kaşığı reçelli de kremanın üzerine yayın.

13. Diğer kek parçasını üste yerleştirip, pudra şekeri ile süsleyin.

Not: Günlük tüketin, ertesi güne kalınca yenemeyecek kadar çok bayatlıyor.

SAKIZLI MUHALLEBİ (ÇİLEK JÖLELİ)

Efe akşamüstü ara öğününde genelde yoğurt yer. Yoğurttan bıkmasın diye bu hafta muhallebi yaptım.
Kaynak: Net 425 G Gamze Bursa
Hazırlama Süresi: 25 dakika
Pişirme Süresi: 20 dk
Fırın ısısı: Orta hararetli ocak
Zorluk: Kolay
Malzeme Tedariki: Kolay
Genel Puan:

Malzemeler:
1 lt süt
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt (ayrıca)
1 su bardağından 1 parmak eksik un
1 yumurta
2-3 adet damla sakızı
1 paket vanilya
Eti kakaolu bisküvi
75 gr tereyağ (bana çok geldi 1 kibrit kutusunun yarısı kadar ekledim)
Üzeri İçin;
Ben tarifteki vişneli karışımdan tamamen farklı birşey yaptım,
1 paket çilekli jöle
1/2 kg çilek, robotta püre haline getirilmiş

Hazırlanışı:
1. 1lt süt ve şeker tencerede pişirilir
2. Başka bir kapta 1sb süt ve un karıştırılarak un ezilir
3. Karıştırılan un ve süte yumurta eklenir ve çırpılır
4. Unlu karışım yavaş yavaş kaynayan şekerli süte eklenir
5. İçine dövülmüş damla sakızı, vanilya eklenir
6.Muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir
7.Tereyağ eklenir ve mikserle karıştırılır
8.Borcama eti kakaolu bisküviler dizilir, üzerine muhallebi dökülür ılımaya bırakılır
9.Çilek jölesi, kutusunun üzerindeki tarife göre hazırlanır
10. İçine püre haline getirilen çilekler eklenir, muhallebinin üzerine dökülür
11. 2,5 saat buzdolabında bekletilir

ps: Bu jöleli tarif bize ve misafirlerimizeydi. Efe'ye minik kaselere muhallebiyi koyup üzerine sadece taze çilek püresi koydum.

4 Mayıs 2008 Pazar

PRATİK EZO GELİN ÇORBASI

Yeni bir kitap aldım tam benim gibi mutfak meraklısı tembeller için yazılmış. Öyle pastalar kekler tartlar yok ama acil durumlarda, ya da çook yorgunsanız faydalanabileceğiniz pratik ve lezzetli görünen tarifler var. Ben bu pazar hemen denemeye başladım.

Kaynak: Emine Demirel Yılmaz – Tembel Yemek Kitabı
Hazırlama Süresi: 10dk.
Zorluk: Kolay
Pişme Süresi: 30 dakika
Malzeme Tedariki: Kolay
Genel Puan: 5

Malzemeler

1/2 su bardağı kırmızı mercimek

1/2 su bardağı ince bulgur
2 adet kuru soğan
8 bardak et ya da tavuk suyu
1 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı nane
2 çorba kaşığı salça (Salça yerine 2 büyük domates rendeledim)
4 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı pul biber

Hazırlanışı:

1. Soğanlar ince doğranır.
2. Tüm malzeme düdklü tencereye alınır
3. 30 dakika pişirilir.