29 Temmuz 2008 Salı

TEMBEL TATLI KURABİYE


Genco ben işteyken bakıcısına azap çektiriyor ve ne kahvaltı ne de yemek yemiyor. Sadece süt içmekle yetiniyor. En azından sabah uyanınca atıştırmalık birşeyler yapmaya karar verdim. Ama pazar akşamı saat 9'da hala mutfakta uğraşıp yorgunluktan bayılmak üzere olduğum için açtım Tembel Yemek Tarifleri kitabını ve oradan hakkaten de çok basit bir kurabiye tarifini uyguladım. Bu kurabiyeyi yapmam sadece 10 dakikamı aldı, pişmesi de 15 dakika. Sonuç iki bebiş de ellerinde kurabileyeler mutlu mutlu dolaştılar, hele Rana'nın eliyle enfes işareti yapması bütün günün yorgunluğuna değdi.

Kaynak: Emine D. Yılmaz
Hazırlama Süresi: 25 dakika
Fırın Isısı: 160º
Zorluk: Kolay
Malzeme Tedariki: Kolay
Genel Puan:


Malzemeler

1 yumurta
1 çay bardağı şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
2 çay bardağı un
Extra malzemeler arzunuza göre (kakao, ceviz, fındık, üzüm vs.)

Hazırlanışı
1. Yumurta ile şekeri el çırpıcısıyla çırpın.
2. Yumurta şeker karışımı köpürünce içine yağ un ve istediğiniz diğer malzemeyi ekleyin (ben sipariş üzerine sadece kakao ekledim.) Yoğurun.
3. İstediğiniz şekli verin.
4. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin ve 15-20 dakika fırında pişirin.

24 Temmuz 2008 Perşembe

CEVİZLİ TARÇINLI TOPLAR


Kaynak: Nathalie Stoyanof – Beyaz Fırın Tarifleri
Hazırlama Süresi: 30 dakika
Fırın Isısı: 190º
Zorluk: Kolay
Malzeme Tedariki: Kolay
Genel Puan:


Malzemeler:

100 gr. ceviz içi (un haline getirilecek)
100 gr. fındık içi (un haline getirilecek)
2 adet yumurta akı
1 çay bardağı şeker
15gr. tarçın (1 yemek kaşığı)

Hazırlanışı

1. Ceviz ve fındık ununu karıştırıcınıza alın, yumurta aklarıyla birlikte çırpın. (10 dakika)
2. Karışıma şeker ve tarçını da ekleyin ve çırpmaya devam edin.
3. Koyu bir macun kıvamını alan hamurunuzdan minik toplar yapın ve yağlı kağıt serili tepsinize dizin. Üzerini cevizle süsleyin. (Ben damla çikolatayı da çok yakıştırdım bu kurabiyelere)
4. Önceden ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin.

Çok lezzetli oldular, beş dakikada ev ahalisi silip süpürdü. Acı badem tadını sevenlere şiddetle tavsiye ederim.

18 Temmuz 2008 Cuma

SOĞUK YAZ ÇORBASI

Kaynak: – Oktay Usta
Hazırlama Süresi: 50 dakika
Zorluk: Kolay
Malzeme Tedariki: Kolay
Genel Puan:




Malzemeler


1 çorba kasesi buğday (ben 1 çay bardağı kullandım)
2 çorba kasesi yoğurt
tuz
nane



Hazırlanışı


1. Buğdayı bir akşam önceden ıslatın, ve ertesi gün haşlayın ya da benim gibi tembelseniz aynen yıkayıp düdüklü tencerede 40 dakika pişirin.
2. Haşlanmış buğdaylarınızın sıcak suyu ile yoğurdu ayrı bir kapta açarak yavaş yavaş tencerenize ekleyin. (Maksat yoğurt kesilmesin.)
3. Tencerenizi ocakta bir 5 dakika tutun ama çorbanız kaynamasın.
4. Kuru ya da taze nane ekleyip soğumaya bırakın.
5. Buzdolabında soğutup, istediğiniz zaman yiyebilirsiniz, öyle ferahlatıcıdır ki... Hatta ben bu çorbayı servis ederken içine minik buz parçaları da ekliyorum.

DEFNE YAPRAKLI TAVUK


Oktay Usta'nın kitabındaki tüm tarifleri bitirmeden rahat edemeyeceğim sanırım. İşte kolay bir tavuk yemeği, ama gerçekten de Oktay Usta'nın ciddi bir kitap danışmanına ihtiyacı var. Tarifi uygularken öyle kafam karıştı öyle şüpheci yaklaştım ki yemeğe...



Kaynak: Oktay Usta
Hazırlama Süresi: 50 dakika
Zorluk: Kolay
Malzeme Tedariki: Kolay
Genel Puan:



Malzemeler


500gr. tavuk butu
2 orta boy patates
2 orta boy havuç
1 adet kuru soğan
tuz
karabiber
defne yaprağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
yeteri kadar su


Hazırlanışı


1. Tavuklar haşlanır, soğuması beklenip derileri soyulur.
2. Soğan, patates, havuç kalın jülyen doğranır.
3. Tencerede yağ ile soğanlar birkaç kez çevrilir, üzerine tavuklar ve havuçlar ilave edilir.
4. Oktay Usta'nın bu yeteri kadar su anlayışı beni öldürüyor, yani ya suyu fazla koyarsam ve tadı kaçarsa ya da tersi olur da yemeğim yanarsa, ben profesyonel aşçı değilim ki nerden bileyim... Neyse, tavukların üzerine biraz su eklenir ve ağzı kapatılarak kaynamaya bırakılır.
5. Tavuk 5 dakika kaynadıktan sonra patatesler eklenir, tuz karabiber ve en üste de defne yaprağı serpiştirilir.
6. 15 dakika sonra yemeğiniz hazır.

17 Temmuz 2008 Perşembe

KAYISI MARMELADI


Bu aralar bize sürekli Malatya'dan kayısı geliyor. Malatyalı mıyız değiliz? Ama sağolsun Malatya'da bağı bahçesi olan ve Efe'yi bilen herkes kayısı yolluyor. Durum böyle olunca da evde ne kadar çok yesek de gelene geçene dağıtsak da bitmiyor kayısılar...

Ben de bir kısmıyla marmelat yapayım dedim. Evde yumuşamaya yakın 2 de şeftali vardı onları da kattım....

Annemin de yardımı ile enfes bir marmelat oldu...

Kaynak: Annem
Hazırlama süresi: 35dk
Fırın Isısı: Orta hararetli ocak
Zorluk: Kolay
Genel Puan:


Malzemeler:

1 kilo kayısı
2 adet orta boy şeftali (istemezseniz koymaya da bilirsiniz)
3 SB toz şeker
2 SB su
1-2 adet çubuk tarçın
1-2 adet karanfil
1/2 paket limon tuzu (ben mayahoş sevdiğim için 1/2 paket koydum siz ağız tadınıza göre daha az koyabilirsiniz)

Hazırlanışı:

1.Kayısıların çekirdekleri ayıklanır, iyice yıkanır
2. Şeftaliler soyulur ve küçük küçük doğranır
3. Kayısı ve şeftali tencereye konur üzerine şeker eklenir ve su koymadadan yaklaşık 8-9 dk sürekli karıştırarak pişirilir.
4. Suyunu saldıktan sonra 2 SB su eklenir ve altı kısılaraka koyulaşana kadar kaynatılır
5. Kaynatılırken içine tarçın ve karanfil eklenir
6. İyice kaynayıp koyulaştıktan sonra içindeki tarçın ve karanfil çıkarılılır
7. Limon tuzu eklenir, eridikten sonra pürüzsüz hale gelinceye kadar robotta çekilir

15 Temmuz 2008 Salı

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI


Bu haftayı zeytinyağlılardan açtım galiba,

Hazırlama süresi: 30dk

Fırın Isısı: Orta hararetli ocak

Zorluk: Kolay

Genel Puan:

Malzemeler:

1 kg. dolmalık biber,

2 su bardağı pirinç,

3-4 adet orta boy kuru soğan,

1 adet havuç, rendelenmiş,

1yemek kaşığı dolmalık fıstık,

2 tatlı kaşığı kuru nane, varsa 1/2 demet taze nane

1 tatlı kaşığı karabiber,

yarım demet maydanoz,

1 tatlı kaşığı tarçın,

1/2 tatlı kaşığı yenibahar,

2 yemek kaşığı (silme)toz şeker

1 çay bardağı kaynamış su,

1/2 su bardağı zeytinyağı,

Tuz


Hazırlanışı:

1. Soğan, havuç ve fıstıklar, fıstıklar pembeleşene kadar yarım su bardağı yağda kavrulur

2.Pirinç ayıklanıp suyu süzülür ve tencereye eklenir

3.Maydanoz hariç diğer tüm malzemeler eklenir

4. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir

5.Doğranmış maydanoz eklenir, bir kez karıştırıp soğumaya bırakılır

6.Yıkayıp, içleri çıkarınlan dolmalık biberlere hazırlanan içi dolmaların üzerinde biraz boşluk kalacak biçimde doldulur

7.Üzerlerine bir dilim domates kapatılır

8. Dolmalar fazla derin olmayan bir tencereye tek sıra halinde dizilir. Yarılarına kadar gelecek biçimde kaynamış su eklenir

9.Orta hararetli ocakta pirinçler yumuşayana kadar pişirilir.

14 Temmuz 2008 Pazartesi

KISIR

Sıcaklarda insanın yemek yemek canı istemiyor.. Ya da en azından benim.. Şöyle karpuz peynir, soğuk bir zeytinyağlı ya da bol yeşillikli ekşili kısır....

Bu haftasonu deniz sonrası canım kısır istedi....

Hazırlama süresi: 30dk

Zorluk: Kolay

Genel Puan:

Malzemeler:

3 SB ince köftelik bulgur

1 orta boy kuru soğan

1/2 demet maydanoz

6-7 adet taze yeşil soğan

2 adet domates, 1 tanesi rendelenmiş, diğeri kabukları soyulup minik minik doğranmış

Salatalık turşusu, minik minik doğranmış

2 adet salatalık, minik minik doğranmış

3 yemek kaşığı domates salçası

1/2 çay bardağı zeytinyağı

Tuz, kimyon, nane, karabiber, kırmızı biber

1 adet limonun suyu

Nar ekşisi

Hazırlanışı:

1. Bulgurlar derince bir kaba konur, kaynamış su ile ıslatılır ve yumuşamaya bırakılır

(Ara ara yumuşayıp yumuşamadığını kontrol edin, hala sertse bir miktar daha su ekleyebilirsiniz)

2. Minik minik doğranan kuru soğanlar bir miktar zeytin yağı ve salça ile kavrulur

3. Taze soğan, maydanoz, taze salatalık ve domatesler minik minik doğranır

4. Yumuşayan bulgura zeytin yağı, tüm baharatlar, rendelenmiş domates ve limon suyu eklenip karıştırılır

(baharat ve tuz miktarını damak zevkinize göre ayarlayın)

5. Salçalı soğanlar da bulgura katılır ve salça tüm bulgura yedirililir

6. Tüm yeşillikler, minik doğranmış salatalıklar ve salatalık turşuları ve domates de bulgura eklenir ve karıştırılır

7. Üzerine nar ekşisi gezdirilir

10 Temmuz 2008 Perşembe

TAZE BÖRÜLCE SALATASI


Hazırlama süresi: 30dk
Fırın Isısı: Orta hararetli ocak
Zorluk: Kolay
Genel Puan:


Malzemeler:
1/2 kg taze borülce
3-4 diş sarmısak
1 adet limonun suyu
1/2 tatlı kaşığı nar ekşisi
3 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz, karabiber

Hazırlanışı:
1. Börülceler yıkanıp tuzlu suda haşlanır
2. Ayrı bir kapta limonsuyu, zeytinyağı, dövülmüş sarmısaklar karıştırılır
3. Haşlanan börülceler yukarıda hazırlanan sos ile harmanlanır, üzerine nar ekşisi dökülür

8 Temmuz 2008 Salı

TAZE BARBUNYA


Yaz sıcaklarıyla başetmeye çalışıyoruz... Hava gerçekten çok sıcak...
Kavurucu sıcakları pas geçersek yaz mevsimi sebzenin en bol olduğu zaman.. Herşeyin tazesi, güzeli bu mevsimlerde.. Bir de Antalya 'da yaşıyorsanız....
Ben barbunya sevmem. Aslında yazarken düşündüm ba ile başlayan bir sürü şeyi sevmiyorum... BAl, BAmya, BAlık,BArbunya delimiyim neyim? :)
Ama burada beyaz barbunya var.. Daha tatlı daha lezzetli.... Onu seviyorum.
Siz beyaz barbunya bulamazsanız normal barbunya ile de aynı tarifi uygulayabilirsiniz....
Kaynak: -
Hazırlama süresi: 30dk
Fırın Isısı: Orta hararetli ocak
Zorluk: Kolay
Genel Puan:
5

Malzemeler:
1kg beyaz barbunya
1 orta boy (büyükçe) kuru soğan
2 adet sivir biber
1 adet havuç
1 adet patates
1/2 demet maydanoz, ince kıyılmış
1, 5 yemek kaşığı silme toz şeker, tuz
zeytinyağı, salça
Hazırlanışı
1. Kuru soğan ve yeşil biberler minik minik doğranır
2. Zeytinyağında kavrulur
3. Minik minik doğranan havuçlar eklenir
4. 1 yemek kaşığı salça eklenir havuçlar biraz yumuşayıncaya kadar kavrulmaya devam edilir
5. Ayıklanmış ve soğuk suda yıkanmış barbunyalar tuz ve toz şekerle birlikte tencereye eklenir
6. Üzerine soğuk su eklenere pişirilmeye başlanır.
7. Barbunyalar pişmeye başladıktan yaklaşık 10dk sonra doğranmış patatesler eklenir. (Patatesler daha çabuk piştiği için sonradan ekliyoruz.)
8. Minik doğranmış maydanozlar ocağın altını kapattıktıktan sonra serpilir, ılık veya soğuk servis yapılır
Püff Noktası: Anneannem barbunyayı düdüklü tencerede pişirmez, normal tencere suyunu arada ekleyerek pişirir. Ve eklediği su mutlaka soğuk olur.
Pişerken barbunyaya soğuk su eklemek; hem tadını içinde saklamaya hemde yumuşak ama dağılmayan bir görüntüye sahip olunmasını sağlıyor.