18 Ekim 2008 Cumartesi

KREPLİ KÖFTE & CEVİZLİ ERİŞTE


Kaynak: Ayşe Tüter
Hazırlama Süresi: 30 dakika
Fırın Isısı: 200º
Zorluk: Kolay
Pişme Süresi: 15 dakika
Malzeme Tedariki: Kolay
Genel Puan: 5
Malzemeler
Krep İçin (8 Kişilik)
1 SB un
2 SB Süt
4 Yumurta
1 Çay kaşığı tuz
Zeytinyağı
Köfte İçin (8 Kişilik)
500 gr köftelik kıyma
1 adet kuru soğan, rendelenmiş
3 dilim ekmek, robotta çekilmiş
1 avuç maydanoz, doğranmış
Ttuz, karabiber, kimyon
Domates Sosu
4 adet orta boy domates, minik doğranmış
3-4 diş sarmısak, minik doğranmış
zeytinyağı
Hazırlanışı:
1. Tüm krep malzemelri karıştırılır ve yapılır
2. Köftelik malzemeler karıştırılr ve yoğurulur
3. Pişirdiğiniz kreplerin içine hazırladığınız köfte harcı 1 cm kalınlığında yayılır, rulo yapılır
4. Rulo yaptığınız krepler bıçakla 4 parçaya bölünür ve her bir parçaya kürdan takılarak dik bir şekilde tepsiye yerleştirilir
5. 200 derecede 15 dk köfteler pişinceye kadar pişirilir
6. Köfteli krepler tabağa alınır ve üzerine domates sos dökülerek servis yapılır.
Domates Sos:
1. Tüm domateslerin kabukları soyulur, minik minik doğranır
2.2 yemek kaşığı zeytinyağında minik minik doğranan sarımsaklar sotelenir, domatesler eklenir ve pişirilir
CEVİZLİ KREMALI ERİŞTE
Kaynak: Ayşe Tüter
Hazırlama Süresi: 5 dakika
Fırın Isısı: Orta hararetli ocak
Zorluk: Kolay
Pişme Süresi: 10-15dakika
Malzeme Tedariki: Kolay
Genel Puan: 5

Malzemeler
1 paket köy eriştesi
150 gr minik doğranmış ceviz
2 Yemek kaşığı tereyağ
1/2 paket krema
2 yemek kaşığı tulum peyniri
Hazırlanışı:
1. Tereyağ eritilir ve erişteler çok az kavrulur
2.1lt su kaynatılır ve erişteye eklenir
3. Suyunu çekine kadar pişirilir
4.Başka bir kapta krema, ceviz, karabiber, tuz karıştırılır ve kaynatılır
5. Servis öncesi hazırlamış olunan cevizli kremalı sos eriştenin üzerine dökülür, tulum peyniri serpiştirilir
2.
tuz, karabiber

17 Ekim 2008 Cuma

ÇİKOLATALI SUFLE



Kaynak: Oktay Usta
Hazırlama Süresi: 30 dakika
Fırın Isısı: 180º
Zorluk: Kolay
Pişme Süresi: 20 -25 dakika
Malzeme Tedariki: Kolay
Genel Puan: 5

Malzemeler


4 çorba kaşığı un
3 su bardağ soğuk süt
2 çorba kaşığı kakao
3 adet yumurta (sarısı ve akları ayrılmış)
1 su bardağı toz şeker
1 paket (80gr.) bitter çikolata
2 çorba kaşığı tereyağı

Üzeri için
Krema
Pudra şekeri

Hazırlanışı

1. Bir tencereye tereyağı koyulur ve eriyince un ilave edilir, 5 dakika kadar un kavurulur.
2. Çırpma teliyle sürekli karıştırılarak, üzerine soğuk süt dökülür. Koyulaşıncaya dek çırpmaya devam edilir ve 3- 4 dakiak pişirilir.
3. Ocaktan alındıktan sonra kakao, toz şeker ve bitter çikolata ilave edilir. Karıştırarak teker teker yumurta sarıları eklenir.
4. Yumurta akları bir çimdik tuz ile katılaşıncaya kadar çırpılır.
5. Hamura çırpılmış yumurta akları eklenir ve yavaşça hamura yedirilir.
6. Isıya dayanıklı kaseler yağlanır ve hamur içlerine koyulur.
7. 20-25 dakika pişirilen sufleler krema ve pudra şekeri ile sıcak servis edilir.

LAHMACUN


Kaynak: Emine Beder – Hamur İşleri
Hazırlama Süresi: 50 dakika
Fırın Isısı: 190º
Zorluk: Kolay
Pişme Süresi: 10 dakika
Malzeme Tedariki: Kolay
Genel Puan: 5

Malzemeler


4 su bardağı un
1/2 kibrit kutusu yaş maya(30gr)
1 çorba kaşığı şeker
1+3/4 su bardağı su
3/4 su bardağı yoğurt
tuz

iç harcı

350 gr. kıyma (orta yağlı)
2 orta boy soğan
2 orta boy domates
2-3 sivribiber
1/2 demet maydanoz
4-5 diş sarmısak
tuz, karabiber

Hazırlanışı

1. Ilık suyun içine maya ve şekeri ilave edip mayanın kabarması sağlanır.
2. Elenmiş unun ortası havuz gibi açılır ve içine mayalı sıvı ve yoğurt eklenir. Hamur yoğrulur. Ilık bir ortamda 2 misli kabarana dek bekletilir.
3. İç harcı için soğanlar sivribiberler, (ben biber kullanmadım) maydanoz, sarmısak, domates ince ince kıyılır. Tuz karabiber ve kıyma ile karıştırılır.
4. Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler alınır ve açılır.
5. Kıymalı harçtan açılan hamurun üzerine yayılır ve hamurun kenarları kıvrılır.
6. Üstleri hafifçe kızarana dek fırında pişirilir ve dışarı alınır alınmaz kenarlarına tereyağ sürülür.

MARBRE KEK


Kaynak: Nathalie Stoyanof – Beyaz Mutfak
Hazırlama Süresi: 20 dakika
Fırın Isısı: 165º
Zorluk: Kolay
Pişme Süresi: 55-60 dakika
Malzeme Tedariki: Kolay
Genel Puan: 5

Malzemeler

135 gr. tereyağı
1 çay bardağı pudra şekeri
3 adet yumurta (sarısı ve beyazı ayrılmış)
1 çay kaşığı vanilya
35ml. süt (çeyrek su bardağından bir parmak az)
60ml. süt kreması
1 kahve fincanı toz şeker
1 su bardağı + 1 kahve fincanı un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çay bardağı kakao

Hazırlanışı

1. Tereyağı, pudra şekeri, yumurta sarısı ve vanilya mikserle çırpılır.
2. Kremanın yarısını sütle karıştırıp vanilyalı karışıma ekleyin.
3. Un ve kabartma tozunu üzerine ilave edin.
4. Diğer tarafta yumurta aklarını toz şeker ile birlikte beyazlaşana kadar çırpın. (bir çimdik tuz eklerseniz daha çabuk beyazlaşır) vanilyalı karışıma ekleyin.
5. Kalan kremayı kakao ile karıştırın.
6. Hazırladığınız hamuru ikiye ayırın. Hamurlardan birine kakao krema karışımını ekleyin.
(krema kakao karışımı bayağı sert oluyor)
7. Dikdörtgen kek kalıbına önce beyaz hamuru, sonra kakaolu hamuru sıra ile dökün.
8. Bir spatulayı hamura derin bir çizgi çeker gibi hareket ettirin.
9. Önceden ısıtılmış fırında 55-60 dakika pişirin.