17 Haziran 2010 Perşembe

KAĞITTA TAVUK GÖĞÜS & KEPEKLİ PİRİNÇ PİLAVI

Yaz geldi... Her yaz olduğu gibi kiloları atalım, deniz kenarında güzel görünelim telaşı başladı. Doğumdan sonra birçok kadın gibi bende eski kiloma ulaşmak için hayli çaba sarfettim.
Çok büyük bir fazlalığı çıkardım hayatımdan.

Diyetler yaptım, diyetisyenlere gittim, sirkeler içtim, otlar yedim, haplar kullandım...
Aslında dehşet kilolar vermeme de gerek yoktu. ama hep bir noktaya geliyordum ve tıkanıyordum...
Sonra birgün, kendimden sıkılmış bir halde internette gezinirken, geçen sene İtalya tatili için internette bilgi ararken bulduğum "Mevsimlerden Roma" bloguna tıkladım.

Ve hiç tanımadığım, kendisiyle tanışmadığımız Mehtap hanımın yemek, doğru beslenmek ve diyet ile ilgli muhteşem bilgilerinin olduğu blogu her gün defalarca ama defalarca okur oldum..
Okudum, notlar aldım, sonra birkaç arkadaşıma da söyledim ve Mehtap hanımın okuyucularıyla yaptığı birlikte diyet uygulamasına 8 kişi başladık.
Günlük, haftalık listeler hazırladım Mehtap hanımın önerileri doğrulusunda.. Listeler yaptım.. Herkes için takip listesi çıkarttım.
Ve 1 Martta diyete yani sağlıklı yaşamaya başladık.....

Bugün itibariyle ben toplamda 7 kilo verdim...

Benimle başlayan arkadaşlarımın bir kısmı bıraktı..

Devam eden herkeste aynı sonuç.. 7-8 kilo verdik biz...Hiç tanımadığımız bir kadın sayesinde...
Yemek yapmayı ve yemeyi seven biri olarak şimdi yediklerimin, yaptıklarımın ve okuduklarımın daha bilincindeyim....

Mehtap hanımın sitesini ziyaret edebilirsiniz. Eğer isterseniz bende size haftalık listeleri blogumuzda sunabilirim. Ama mutlaka Mehtap hanımın sitesini okumalısınız. Çünkü gün gün bu programı yapmak insanı sıkabiliyor. Mehtap hanım bir doktor.. Size sıkılmadan genel mantığını anlatıyor beslenmenin, kilo almanın, kalorinin....


Durum böyle olunca pişirmiyor muyuz kalorili yemekler?

Pişiriyoruz. Ama yediğimiz zamana dikkat ediyoruz.. Öncesinde ya da sonrasındaki yemekleri dengelemeye çalışıyoruz.. Bol su içiyoruz, edebildiğimiz kadar çok hareket etmeye çalışyoruz.
Aslında her konuda olduğu gibi beslenmede de tek bir şeye dikkat ediyoruz. DENGEYE !
Diyet yaparken yasaklarımız oluyor. Ama bunlar sadece geçici süreler. İstediğimiz kiloya ulaştığımızda hayattaki hiçbir zevki kaçırmıyoruz...
Zaten o bilinç artık okadar oturuyor ki kafanıza, okadar işleniyor ki hücrelerinize sizin birşey yapmanıza gerek kalmadan vucudunuz herşeyi yoluna koyuyor.
İşte bu yüzden bugün yeni bir başlık açıyorum. Diyet yemekleri ama tatsız tuzsuz değil.. Daha dikkatli hazırlanmış yemekler bu yemekler..

Bu tavuk tarifi de yeni bir kitaptan. "Düşük Kalorili ve Pratik Yemekler." Yazarı bir diyetisyen Ferin Batman.
Pilav ise Oktay Ustanın tarifinin modifiye edilmiş hali :) Umarım kendisi bana kızmaz tarfinde oynamalar yaptım diye...



















Kaynak: Ferin Batman, Düşük Kalorili ve Pratik Yemekler

Hazırlama Süresi: 15-20dk

Pişirme Süresi: 20dk

Fırın ısısı: 230 derece

Zorluk: Orta

Malzeme Tedariki: Kolay

Genel Puan: 4


Kitapdaki orjinal tarif Tavuk Havuç ve Pırasa Paketleri diye geçiyor. Ancak havucun daha kalorili olması nedeniyle ve evde pırasa olmadığı için ben ıspanak ve mantar ikilisini kullandım. Karar sizin...

Evde hangi malzeme varsa onu koyabilirsiniz..

Ferin Batmaz kitapda yemeklerin kalorilerini de belirtmiş. Bizde yazalım bu tavuk yemeği 154 kalori.....
Ancak bu kalori havuç ve pırasa için.. Ispanak ve mantarda biraz daha düşük olabilir.

Malzemeler: (4 kişilik)

4 adet tavuk fileto ya da göğüs
2 adet küçük pırasa, (doğranmış) ya da 1/2 kg ıspanak, doğranmış

2 adet havuç, (rendelenmiş) ya da 2 Su bardağı doğranmış mantar

2 adet zeytin (ben koymadım, isteğe bağlı)

1 diş sarımsak, ezilmiş
tuz, karabiber

maydanoz yaprakları ve zeytin taneleri (süslemek için)


Hazırlanışı:

1- Fırını 230 derecede ısıtın. Tavuğu tuzlayıp kararbiber serpin. Ben ezdiğin sarımsağı da tavukların üzerine sürdüm. Lezzeti daha güzel oluyor sanki..

2- Kare şeklinde kesmiş olduğunuz yağlı pişirme kağıdına önce bir miktar pırasa sonrada bir adet tavuk yerleştirin.

** Şimdi bu kısımda benim yaptığım farklı birşey var ben ıspanakları biraz baharatla tavada soteledim. daha doğrusu hiç yağ koymadan pişirdim. Mantarlarıda aynı şekilde yaptım.

Yani tavukları fırına çiğ haliyle koydum ama mantar ve ıspanağı hafifce soteledim.

Orjinal tarifte sotelemeyle ilgili birşey yok. Çiğ haliyle koymuş anladığım kadarıyla.

Haa birde kağıdı kare kesmek için uğraşmayın. Az kağıt kullanıp üzeri kolay açılacak şekilde keyfinize göre paketleyin...

3- Havuç, zeytin ve sarmısakları da karıştırıp baharatları ekleyin. Bu karışımdan eşit oranda her tavuğun üzerine koyun.

** Burada da ben alta ıspanakları, ortaya tavuğu üste de mantarları koydum paketi kapatıp 20dk pişirdim.

Gelelim pilav tarifine:

Kaynak:Oktay Usta'yla Lezzet Yolculuğu

Hazırlama Süresi: 10dk

Pişirme Süresi:20dk

Fırın Isısı:Orta hararetli ocak

Zorluk: kolay

Malzeme tedariki: kolay

Daha önce de belirttiğim gibi bu tarif kitapdaki tariften esinlenilerek yapılmıştır. Orjinali beyaz pirinç, havuç ve mantar ile yapılmış. Ben bezelye, havuç ve kırmızı biber ile yaptım.

Malzemeler (6-8 kişilik)

2 Su bardağı pirinç (kepekli pirinç kullanıyoruz)

1 çorba kasesi mantar yerine benn 1 su bardağı taze bezelye kullandım

1 tane kuru soğan

1 adet büyük boy haşlanmış havuç demiş ben haşlamadım soğanla birlikte kavurdum

Sıvıyağ, tuz, şeker (1 küp şeker)

Su (Suyun ölçüsünü yazmamış ben 1e 1,5 ölçüsünde yaptım)

** Bu arada kepekli pirinç normal pirinç gibi diri olmuyor. Daha çok bulgur gibi oluyor. Yani hafif sulu kalıyor piştikten sonra. Aklınızda olsun..


Hazırlanışı:

1- Pirinçler tuzlu ılık suda 30dk bekletilir. Ben 15dk beklettim.

2- 3-4 kez soğuk sudan geçirilir ve yıkanır.

3- Tencereye sıvı yağ eklenir. Oktay usta burada bir değişiklik yapmış. Pilavın içine koyacağımız malzeleri ayrı bir tavada kavurmuş ve sade pişen pilavın içine eklemiş.

Ben hepsini tek bir yerde ve birlikte pişrdim.

4- Sıvıyağda küçük küçük doğranmış soğan, kırmızı biber ve havuç kavrulur. Bezelyeler eklenir.

5- Bezelyeler biraz diriliğini kaybedince pirinç, şeker, tuz, karabiber ve su eklenir. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.
** Eğer bezelyeler konserve ise pişirme süresine dikkat edin. Taze bezelye daha uzun sürede pişerken konserve çok daha çabuk oluyor.

15 Haziran 2010 Salı

ARASI ELMALI KEK


Gamze Bursa tariflerine devam...

Bugüne kadar beni hiç yanıltmadı tarifleri. Tamam kabul ediyorum ilk başladığımda ya da hamur ellerime yapıştığında "bu ne yaaa" oldum..

Amaaa sonuç yine çok güzel...

Kek ile tart arası bir tarif ....



İşte "Arası Elmalı Kek" için gerekli malzemeler:

3 küçük kırmızı elma (ben 2 adet orta boy yeşil elma koydum biraz daha ekşi oluyor)

3 çorba kaşığı yoğurt

5 çorba kaşığı toz şeker (ben esmer şeker kullandım. Esmer şekerin yanık gibi kokan tadını seviyorum)

2,5 su bardağı un (unu beyaz un yerine tam buğday unu kullanarak da yapabilirsiniz)

125 gr margarin (margarin kullanmıyoruz biliyorsunuz. 1,5 çay bardağı sıvıyağ (mümkünse zeytinyağı) aynı işi görüyor ve daha sağlıklı oluyor)

1,5 tatlı kaşığı tarçın

1 çay kaşığı karbonat

1 tutam tuz

Üzerine serpmek için pudra şekeri

24 cm fırın kabı



**** Ben ek olarak elmalı tarçınlı harcın içerisine dövülmüş ceviz de ekledim. ceviz, tarçın, elma üçlüsünü pek severim...



Hazırlanışı:

1- Fırın 180 dereceye ayarlanır

2- Elmalar rendelenir, 3 çorba kaşığı şeker ve tarçının tamamı eklenir ve karıştırılır

3- Yağ, un, yoğurt, 2 çorba kaşığı şeker, karbonat, tuz yoğrulur

4- Hamur ikiye bölünür

5- 1. parça yağlanmış tepsiye yayılır. (ben tepsiyi yağlamadım. yağlı kağıt kullandım. hem temizlemesi kolay hemde extra yağa ne gerek var?)

6- Tepsiye yaydığınız hamurun üzerine malzemeler dökülür

7- 2. parça merdane ile keki yaptığınız kalıp ölçüsünde açılır ve elmalı malzemenin üzerine kapaltılır

8- Üzeri pembeleşinceye kadar 40 45 dk pişirilir.

9- Soğuyunca pudra şekeri serpilir....

Bu tarifi denerseniz eğer sizinde yorumlarınızı almak isterim. Siz pişirirken herhangi bir aksaklık yaşadınız mı? Sizin kekinizin tadı nasıl oldu?