22 Mayıs 2008 Perşembe

KÖZDE PATLICANLI KARNIYARIK & DOMATESLİ PİLAV

Yazın gelmesiyle yaz yemekleri de mutfağımıza girmeye başladı....

Eskiden annem çok yapardı karnıyarık.... Çok da severim yanında da dometesli pilav. Ama evlendikten sonra bir de oğlum doğduktan sonra böyle meşakkatli işlerden uzak durmaya gayret ettim :)

Sağolsun anneler geldiğinde yapıyorlardı. Ama geçen hafta pazarda gzel güzel duran paltlıcanları görünce dayanamadım aldım.

Kızartmanın zararlarını hepimiz biliyoruz... İşte bu yüzden bende patlıcanları közleyerek yaptım. Gerçekten nefis oldu. Oğluma da içim rahat yedirebildim.

Kaynak: Anne Yemekleri
Hazırlama Süresi: 50 dakika

Fırın Isısı: 180º

Zorluk: Orta

Malzeme Tedariki: Kolay
Genel Puan:

Malzemeler

1 kg patlıcan

300 gr kıyma

2 orta boy domates, 1 tanesi rendelenmiş, 1 tanesi dilimlenmiş

2 orta boy yeşil biber

1 orta boy soğan

2 diş sarmısak

1 tatlı kaşığı salça

tuz, karabiber, kimyon

zeytinyağı

Hazırlanışı:

1. Patlıcanlar yıkanıp kurulandıktan sonra pijama şeklinde kabukları soyulur.

2. Büyüklüklerine göre (benim patlıcanlarımın hepsi uzun uzundu isterseniz kesmeyebilirsiniz) ortadan ikiye bölünür. Üzerlerine fırça yardımı ile zeytinyağı sürülür.

3. Fırının ızgara kısmı açlır ve tüm patlıcanlar yumuşayıncaya ve hafif üstü kızarıncaya kadar çevrilerek közlenir.

4. Derin bir kapta minik minik doğradığınız soğanlar, biberler ve sarmısaklar 1 yemek kaşığından fazla olmayan zeytinyağında kavrulur.

5. Kavrulan soğan ve biber karışımına kıyma eklenir.

6. Baharatlar ve rendelenmiş domates de en son tencereye koyulur ve pişirilir.

7. Közlenen patlıcanlar fırından çıkarılır. Yumuşayan patlıcanların göbekleri açılır ve içine hazırlamış olduğunuz harc eklenir.

8. Üzerine dilimlenmiş domates ve biber koyularak fırın kabıma yerleştirilir.

9. 1 parmak kalınlığında salçalı su eklenir ve fırında pişirlir. İsterseniz tencerede de pişirebilirsiniz.


Domatesli Pilav

Kaynak: Anne Yemekleri

Hazırlama Süresi: 10 dakika

Fırın Isısı: Orta hararetli ocak

Zorluk: Kolay

Malzeme Tedariki: Kolay
Genel Puan:


Malzemeler

2 kase baldo pirinç

3 adet domates

1 minik soğan

1 yemek kaşığı tereyağ

1 +1/2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 küp şeker

1-2 damla limon


Hazırlanışı:

1. Pirinçler soğuk suda yıkanır. Çok sıcak olmayan suda soğanlar pişene kadar bekletilir.

2. Pilav tenceresinde yağ eritilir çoook minin minik doğradığınız zar gibi soğanlar kavrulur.

3. Soğanlar hafif pembeleşince süzdüğünüz pirinçler tencereye koyulur.

4. Üzerine 1 küp şeker ve 1-2 damla limon suyu sıkılır, kavurulur.

5. Rendelemiş olduğunuz domatesler 2 kase sıcak su ile tencereye eklenir, tuz karabiber koyulur ve suyunu çekene kadar pişirilir.

Ps: Bu arada patlıcan hakkında kısa ve gereksiz bilgi size :)

Besleyici değeri çok fazla olmadığı halde Türk mutfağında hazırlanan nefis yemekleri pek beğenilerek yenilen Patlıcan'ın anayurdu Hindistanmış. Bir patlıcanda, ortalama 500-5.000 adet tohum bulunurmuş.

Besin değerli aşağıdaki gibiymiş;

100 gr. taze patlıcanda;

24 kalori;

1,1 gr. protein;

5,5 gr. karbonhidrat;

0 kolesterol;

2 gr. yağ;

l gr. lif;

37 mgr. fosfor;

15 mgr. kalsiyum;

l mgr. demir: l mgr. sodyum;

15 mgr. potasyum:

30 IU A vitamini;

0,05 mgr. B1 vitamini;

0,04 mgr. B2 vitamini;

0,05 mgr. B3 vitamini;

0,081 mgr. B6 vitamini ve

5 mgr. C vitamini.

Yararları Neymiş Patlıcanın??

Patlıcan, damarları yüksek kolesterolün yarattığı kötü etkilerden korur.

Patlıcan, istemsiz kas kasılmalarını önleyen maddeler içermektedir.

Patlıcan, içerdiği yüksek orandaki lifiyle pekliğe (hazımsızlığa) iyi gelir.

Dikkat:Olgunlaşmamış patlıcanda solanin adlı bir madde bulunur. Böyle patlıcanları çiğ olarak yemek, bu madde nedeniyle zehirlenmelere yol açabilir. Ancak patlıcan pişirildiğinde bu madde parçalanarak yok olur. Ayrıca, güç sindirilen bir besin olduğundan çocuklara, patlıcan yemesi için ısrar edilmemelidir.

Bence lezzetli bir sebze olmasına rağmen çocuklara çokca yedirilmesine gerek yok. Çok daha vitaminli sebzeler var... Ama karnıyarık da işin içine kıyma, domates, soğan da girdiği için faydası artıyor tabiii.....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder