11 Eylül 2007 Salı

BİRİNCİ YAŞ GÜNÜMÜZ...



Daha dün gibi gecenin köründe doktorumuzu arayıp galiba geliyor bu adam dediğimiz....
Başka seçeneği kalmamış kurbanlık koyun gibi arabaya binip doktorumuza giderken; kocama “Hadi gidip Emre’yi de (abim) alalım. Ben doğumdayken yalnız kalma” diyerek olabildiğince geç gitmek isteyişim hastaneye..... sanki ne kadar geciktirebileceksem...
Epidural iğneyi yaptıktan sonra doktorlara “Ama ben hala hissediyorum, acırsa durursunuz dimi” derken, minik oğlumun ağlama sesini duyuşum....
Nefesini ağzına ilk verişim...
Sabahın dördünde annemlere haber verişimiz.....
Hasta hasta Elif’in hastaneye koşması, sabahın bi köründe arayınca uykulu uykulu telefonu açan Ebru’ya teyze oldun hadi gel diyişim.....
Ebru’nun Nilay’ın yanımda olamayışlarının verdiği üzüntü ve ortaklıktan ciciannelik mertebesine terfileri....
Meltem ablamın annemler gelene kadar bana annelik etmesi....
Kocamın doğuştan gelen annelik ve babalık dürtüsü....

Dün gibi......
Ama 1 yıl geçti işte....
Gazı çıktı, ağladı, sustu, az uyudu, çok uyudu, yemedi, yedi, sütüm oldu, olmadı derken benim oğlum, Efecim bir yaşını doldurdu.
Hem de sevdiklerimizle birlikte gayet de ne olduğunun farkında ilk yaşını kutladı....

Herkese çok teşekkürler, iyi ki böyle güzel arkadaşlarımız; oğlumuzu bu kadar çok seven yakınımızda ya da uzağımızdaki ailemiz, arkadaşlarımız var..

Ama ilk doğumgünüydü, misafirdi dinlemedim ve deli mutfak için yine çalıştım....

İşte Efe’nin doğumgününden tarifler:



ÇİKOLATA VE LİMON KREMALI ELMALI KEK




Kaynak: REMIX II LALE APA & BEDRİYE MEDİNA

Hazırlama Süresi: 25dk

Fırın Isısı: 150

Zorluk: Kolay

Pişme Süresi: 50dk

Malzeme Tedariki: Kolay

Genel Puan:


Tarif:

Kek İçin Malzemeler:

2 adet yeşil elma
3 yumurta
1 ½ su bardağı un
2 çay kaşığı limon rendesi
185 gr tereyağı
1/3 su bardağı süt
2/3 su bardağı toz şeker
1 çorba kaşığı kabartma tozu

Hazırlanışı:
1-Fırınınızı 175 derecede ısıtın
2-Muffin kalıbına kek kağıtlarını yerleştirin
3-Bir kapta,
Tereyağı,
limon rendesi,
ve şekeri mikserle krema kıvamına gelinceye kadar karıştırın
5-İçine yumurtaları tek tek yedirin
6-Unu ve kabartma tozunuda ekleyin
7-Sütü de ekleyip iyice karıştırın
8-Hazırladığınız karışımı kalıplara dökün
9-Elmaların kabuklarını soyun ve ince ince dilimleyin
10-Keklerin üzerine yerleştirin
11-Önceden ısıttığınız fırında 50-60dk pişirin
12-Fırından çıkarıp soğumaya bırakın
13-Aşağıda tarifini verdiğim kremayı keklerin üzerine sürün
14-Buzdolabına yerleştirin
15-Servis yapmadan önce üzerini jelibon ya da bonibonlarla zevkinize göre süsleyin.

Not: bu tariften 24 adet cup cake çıkıyor....
Püfff noktası: şekerleri üzerine mutlaka krema soğuduktan sonra ekleyin yoksa şekerlerin boyası akıyor.




Kreması için malzemeler:

Kaynak: Beyaz Mutfak/Nathalie Stoyanof

Kitaptaki tarifin yarısını çikolatalı yarsını limonlu yaptım.
Ama bu krema cup cake’lerimin üzerine istediğim gibi olmadı. Yine de lezzetliydi.
Daha az yoğun bir krema yapmak lazım.


500ml. Süt


1 çay bardağı + 1 yemek kaşığı (100gr.) toz şeker


1 kahve fincanı (25gr.) toz kakao


25gr. Bitter çikolata


1 kahve fincanı (50gr) un


2 adet yumurta

Hazırlanışı:

Önce sütün ve şekerin yarısını birlikte bir tencereye kaynatmak üzere alın.1. Süt ve şeker ikilisi ocaktayken siz diğer tarafta yumurtaları ve kalan şekeri çırpın
2. Yumurtalı şeker karışımına unu ekleyin biraz daha çırptıktan sonra kalan sütü ilave edin.3. Yumurtalı unlu karışımı ocakta kaynayan süte ekleyin ve karıştırarak pişirin4. Karışım muhallebi kıvamına gelince yarısını ayırın, içine kakao ve ince ince doğradığınız bitter çikolatayı ekleyin, karıştırmaya devam edin ocağın altını kapatın.
5. Diğer yarısına da ½ limon suyu ve rendelenmiş limon kabuğu ekleyin karıştırın.



ZEYTİNLİ VE PEYNİRLİ POĞAÇALAR



Kaynak: BEREKETLİ OLSUN GÖNÜL CANDAŞ

Hazırlama Süresi: 20dk

Fırın Isısı: 165

Zorluk: Kolay

Pişme Süresi: 35dk

Malzeme Tedariki: Kolay

Genel Puan:


Tarif:

Malzemeler:
5 Su bardağı un
250 gr margarin (ben margarini reddeden biri olarak 1 Su bardağı sıvı yağ kullandım)
3 çorba kaşığı yoğurt
3 yumurta
Yarım kalıp beyaz peynir
2 çay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
Bu malzemelere ek olarak;
1 Su bardağı Dilimlenmiş zeytin
Kuru nane (tarifte yok ben ekledim)

Püff Noktası: mayasız poğaça yaparken içine 1 yemek kaşığı sirke koyarsanız çok daha güzel kabarıyor.

Püff Noktası: poğaçanın ununu tam buğday unundan koyarsanız daha lezzetli oluyor

Hazırlanışı:
1-Unu eleyin. Ortasına yağ, 2 yumurta, tuz, yoğurt, sirke, kabartma tozu koyup karıştırın. Sonra un ile yoğurun.
2-Yoğurduğunuz hamuru ikiye bölüp; böldüğünüz bir parçanın hamuruna nane katın.
3- Nane kattığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak içlerini dilimlenmiş zeytinle doldurun ve isteğiniz şekli verip, üzerine yumurta sürün ve çörekotu döküp fırına verin.
4- Diğer hamuru da yine aynı şekilde ceviz büyüklüğünde koparın ve ezmiş olduğunuz peynirle doldurun, şekillendirin, üzerine yumurta sürün ve çörekotu döküp fırına verin.

PS: Mayasız poğaça sevenlere şiddetle tavsiye edilir.



1 yorum:

  1. benim bitanecik ortim... ne çabuk geçti dimi koca yıl, göz açıp kapayıncaya kadar ne çok yıllar daha geçecek... efe o zaman bizimle kutlamak istermi doğumgününü bilmem ama inşallah sende cup cake yapacak güç bizde de yiyecek diş kalır... ikinizi de çok seviyorum...

    YanıtlaSil