3 Eylül 2007 Pazartesi

KURUTULMUŞ DOMATESLİ EKMEK

Biz karı koca yaklaşık bir senedir ekmek makinesi aldığımızdan beri eve hazır ekmek almıyoruz. Tarif bulmakta zorlandığımız için birkaç tane yabancı menşeli kitap edindik. Şimdiye kadar birkaç kez uyduruk versiyonlarını yaptığım bu ekmeği tam tarifine uygun olarak pişirdim. İyi ki de pişirmişim pek bir leziz oldu deli mutfağa çook yakıştı. Tarifte kullanılan ölçüler makine ile birlikte aldığımız “cup” için verilmiş, bu sebeple uygulamak daha basit oldu. Tarifi aldığım kitabı herkese tavsiye ederim.



Kaynak: Cook’s Practical Hand Book: Bread Machine/ Jennie Shapter
Hazırlama Süresi: 3 saat 15 dakika
Fırın Isısı: Ekmek Makinesi/ 1 nolu temel program
Zorluk: Kolay
Pişme Süresi: 3 saat
Malzeme Tedariği: Kolay
Genel Puan:


Tarif (Orta Boy Ekmek Makinesi İçin):

Malzemeler:

25gr./ ½ cup kurutulmuş domates
190ml./ 1 cup su
115ml./ ½ cup süt
30ml/ 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
425gr./ 3 ¾ cup beyaz un
75gr./ ¾ cup tam buğday unu
50gr./ 2/3 cup parmesan peyniri rendesi
7.5ml./ 1 ½ çay kaşığı tuz
10ml./ 2 çay kaşığı şeker
5ml./ 1 çay kaşığı kuru maya

Hazırlanışı:

1. Malzemeleri makinenizin gerektirdiği şekilde kuru ıslak sırasına göre yerleştirin. Benimki “önce sıvılar sonra kurular olarak” çalışıyor. Su, süt, sızma zeytinyağı koyduktan sonra üstünü kapatacak şekilde unu ekliyoruz.
2. Unun karşılıklı köşelerine tuz ve şekeri yerleştirip parmesan peynirini serpiştiriyoruz, tam ortayı hafif çukurlaştırıp mayayı koyuyoruz.
3. Makinenin temel programını, medium kızarmayı ve 1.5 loaf size’ı seçtikten sonra işi hamarat hanıma bırakıyoruz (benim makinenin ismi bu)
4. Arada ilk bip sesinde hamarat hanım ince doğranmış kurutulmuş domatesleri kendisi alamadığı için ona yardımcı oluyoruz ve son kez kapağı açıp domateslerimizi de ekliyoruz.

3 saat sonra nefis bir koku sarıyor evimizi ve bu ekmekten de bir dilim Nilgün’ün eşine ayırıp mutfağı terk ediyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder