Ama yiyoruz, hem de gerçekten fazlasıyla sebze tüketen, vitamini kaybolmasın diye pişirirken özen gösteren kadınlar olarak sebze tüketiyoruz.
Dün D&R'dan sipariş verdiğim yemek kitabım geldi. Yeni kitabımız "Dina'nın Mutfağı" Deniz Alphan. Türk Seferad yemekleri tarifleriymiş.
Seferad İspanya'dan Türkiye'ye, daha doğrusu Osmanlı İmparatorluğuna 1500'lerde göç eden Yahudilere verilen admış.
Spesifik olarak şu ya da bu yemekleri yokmuş ama içine girdikleri kültürün damak tadını da alarak kendi bildikleri ile birleştirmişler ve ortaya zeytinyağlı ağırlıklı, Akdeniz mutfağını çağrıştıran bir mutfak çıkmış.
Zeytinyağını seven ve bütün yemeklerini zeytinyağı ile pişiren biri olarak kitabı sevdim. Aslında çok bildik, pişirmesi kolay, sosu, baharatı az olan basit ama lezzetli tarifler var içerisinde.
İşte bunlardan biri de kabak yemekleri. Kabağın her türlüsünü seven ben bu tarifi de çok beğendim ve afiyetle yedik.
Hazırlama Süresi : 25dk
Ocak Isısı : Orta ateş
Zorluk : Kolay
Pişme Süresi : 30dakika
Malzeme Tedariki: Kolay
Genel Puan:
Malzemeler:
1kg sakız kabak
2 adet orta boy kurusoğan
1 adet iri domates
3/4 kahve fincanı zeytinyağı
2 yemek kaşığı (silme) toz şeker
Hazırlanışı:
1- Kabaklar iyice yıkadıktan sonra, ince ince yuvarlak şekilde doğranır
2- Soğanlar jülyen usulü, (Bu Jülyen kimdir? nasıl olmuştur da mutfak terimi olmuştur? uzun uzun doğramanın adı ne şekilde format değiştirip jülyen olmuştur? Hala bilememekteyim) doğranır.
3- Tabanı geniş bir tencereye zeytinyağı, soğanlar ve şeker eklenir.
5- Üzerine küçük küçük doğradığınız domatesler ve bir miktar su koyularak kısıkla orta arası bir ateşte yavaş yavaş pişirilir.
Püfff Noktası: Ben kabaklarında sulanacaklarını hesap edemeyip fazla su koymuşum. İlk başta suyu az tutup, kabaklar suyunu saldıktan sonra ekleme yaparsanız garanti olur.
6- Pişen kabaklar ocaktan alınır, üzerine ince kıyılmış maydonoz doğranır.7-Hafif ılık veya soğuk servis yapılır.
Püff Noktası: Ben soğanı kavururken 2 diş bütün sarımsak da ekledim lezzetli oluyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder