25 Eylül 2007 Salı

SOYA SOSLU ÇITIR JAMBONLU TAVUK

REMIX Yemek kitabı ile olan maceralarımıza devam ediyoruz. Tavuk; bir zamanlar fazlasıyla tükettiğimiz ve sonrasında da bize bıkkınlık getirdiği için farklı soslarla tatlandırmaya çalıştığımız gariban bir hayvancık oldu hayatımızda.
Her ne kadar etinden, yumurtasından faydalansak da hayvancağıza bir türlü hak ettiği değeri veremedik. Yok hormonlu, yok kuş gribi, yok faydalı değil dedik hep mecbur kalmışız da yemişiz gibi yaptık.
Ama size lezzetli bir tavuk tarifi vereceğim şimdi. Yaptıktan sonra tavuk hakkındaki düşüncelerinizden dolayı pişman olacaksınız.
Aslında kitaptaki orjinal tarifte Soya Sosu yerine Balsamik sirke, Jambon yerine de Bacon kullanılmış ama evdeki malzemeler soya sosu ve hindi jambon olduğu için ben bunları kullandım.

Kaynak: Lale Apa & Bedriye Medina - REMIX 1

Hazırlama Süresi : 30dk
Ocak Isısı : Harlı ve Orta ateş
Zorluk : Orta

Pişme Süresi : 30dakika
Malzeme Tedariki: Kolay
Genel Puan:


Malzemeler:

2 adet yağı temizlenmiş tavuk göğsü (alırken kasabınıza biraz dövdürürseniz daha kolay pişer)
2 adet hindi jambon (dana olur, tavuk olur severseniz pastırma bile olabilir)
1 küçük boy kuru soğan
5-6 adet taze yeşil soğan
2-3 diş sarımsak
1/2 kahve fincanı soya sos
Zeytinyağı, tuz, karabiber
Muskat (isterseniz kimyon da kullanabilirsiniz yerine)



Hazırlanışı:
1- Derince bir tavada şerit şerit doğradığınız jambonları çıtır çıtır olana kadar kızartın.
2- Kızarttığınız jambomları kağıt havluya alın ki yağını çeksin.
3- Tavuk göğüslerini tuz, karabiber ve kimyon ile ovun ve jambonları kızarttığınız tavada kalan yağ ile her iki tarafını da çevirerek kızartın. (burada kızartma diyorum ama aslında ızgara gibi oluyor çünkü çok fazla yağ kalmıyor tavada)
4- Ayrı bir kapta küçük küçük doğradığınız taze yeşil soğanları, kuru soğanı ve sarmısağı (Tarifte sarmısağı bütün olarak ve bir tane kullanmış) kavurun.
5-Soğanlar kavrulduktan sonra tavukları da aynı kaba koyun.
6- Üzerine 1,5 su bardağı su ve soya sosunu ekleyin.
7- Orta ateşte suyunu çekip karamelize olana kadar pişrmeye devam edin.
8- Ocaktan alın. Tavukları servis yapacağınız tabağa soğanları ile birlikte alın üzerine çıtır jambonlarınızı ekleyin.
9- Yanına ben patates kızarttım zira o gün kocamla canımız acaip evde kızartılmış patates istedi.Ama siz isterseniz haşlama sebze ya da patates püresi de yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder